Március 27-én a színház világnapján Állj mellé! címmel ukrán napot tart a Katona József Színház. Az egész napos, ingyenes rendezvény ideje alatt két helyszínen filmvetítésekkel, színházi performansszal, beszélgetésekkel várják az érdeklődőket, valamint adakozásra is lehetőség lesz. 

Leugrom egy liter tejért a boltba. Matek dogát írok az első órában. Beülünk sörözni a haverokkal munka után. Leviszem a gyereket a játszótérre. – Ami néhány napja még természetes volt, az ma már elképzelhetetlen. A háború eltörölte a normális élet lehetőségét Ukrajnában. Családok ezrei kénytelenek elhagyni az otthonukat, hazájukat, hogy mindent újrakezdjenek egy idegen országban. Bizonyára sokakat nyomaszt a gondolat, hogy a szomszédban háború dúl, nem tudni, melyik hír igaz, melyik a fals. Jó lenne többet tudni a konfliktus hátteréről, és sokan szeretnének, de nem tudják, hogyan is lehet igazán segíteni a menekülteknek? A Katona József Színház ukrán napja most ezekre a kérdésekre keresi a válaszokat.

A Sufniban 17 és 22 óra között ukrán filmek vetítésére kerül sor a DOKMA, a Verzió és a Katona szervezésében. Az első alkotás az Out (1957, Rogosin) című rövid dokumentumfilm lesz, amely után dr. Müllner Andrással és a Migration Aid egyik önkéntesével lesz hallható beszélgetés. 18 óra 30 perctől Irina Tsilyk 2020-as rendezése, a The Earth is Blue as an Orange mutatkozik be a Verzió Filmfesztivál felajánlásának köszönhetően, 20 óra 15 perctől pedig Csuja László 2018-as Kilenc hónap háború című alkotása lesz látható. Mindkét vetítés után az alkotókkal Becz Péter dokumentumfilm-rendező, az esemény kurátora és moderátora beszélget majd.

Jelenetkép a The Earth is Blue as an Orange című filmből (Fotó: IDFA)

A Haris köz 5. alatti próbateremben 12 és 14 óra között 500 adag élelmiszercsomagot készítenek a Migration Aid gyűjtőpontjára a Tarnabod és Mi civil egyesület segítségével. Ezt követően egy másfél órás beszélgetésre kerül sor Tabu nélkül a háborúról címmel: a gimnazistáknak, egyetemistáknak és fiatal felnőtteknek a háború hátteréről, hatásáról Sz. Bíró Zoltán történész, Oroszország szakértő és Bánki György pszichiáter tart előadást. 16 órától Segíts jól! címmel az önkéntességről, a segítségadás lehetséges módjairól, útjairól zajlik beszélgetés Horváth Viktóriával, a Migration Aid önkéntesével és Bakonyi Anikóval, a Magyar Helsinki Bizottság főmunkatársával. Mindkét program létszámkorlátos, ezért regisztrálni szükséges rájuk az edu@katonaszinhaz.hu címen. A nap zárásaként 17 és 20 óra között a Nem a háborúra! című háborúellenes performansznak lehetünk részesei, amit a Freeszfe színház és performansz szak diákjai rendeznek a programra jelentkező civilekkel. Az ezen való részvétel nem igényel semmilyen előképzettséget, de regisztrációhoz kötött, amelyet az edu@katonaszinhaz.hu email címen lehet megtenni.

A fentieken túl március 21. és 27. között, egész héten várják az adományokat a Migration Aid számára a színház előterében, valamint pénzutalással is segíthetik a Migration Aid és/vagy a Magyar Helsinki Bizottság munkáját.

A Migration Aid számára az alábbi néven és számlaszámon lehet utalni:
Név: A Segítők Egyesület
Számlaszám: 11710088-21459928
IBAN: HU89 1171 0088 2145 9928 0000 0000
SWIFT (BIC): OTPVHUHB

A Magyar Helsinki Bizottság utaláshoz szükséges adatai:
Magyar Helsinki Bizottság
Számlaszám: 10201006-50247961-00000000
Bank: Kereskedelmi és Hitelbank Zrt.
IBAN: HU75 1020 1006 5024 7961 0000 0000
SWIFT CODE: OKHBHUHB

Kiemelt kép: Ukrán nap a Katonában (Grafika: Koltay Dorottya Szonja)