Ma ünnepli 80. születésnapját Ujréti László Jászai Mari-díjas színművész, szinkronizáló színész. 

Ujréti László 1942. augusztus 17-én látta meg a napvilágot Szentesen, a Színház- és Filmművészeti Főiskolát 1965-ben végezte el. Ezt követően rövid ideig a Miskolci Nemzeti Színházban játszott, majd 1967 óta a József Attila Színház társulatának tagja, 2008-tól pedig örökös tagja is. Több évtizedes pályafutása során olyan darabokban láthatta a hazai közönség, mint a Balfácánt vacsorára!, a Made in Hungária, a Játék a kastélyban, a Sose halunk meg, Az egérfogó és A király beszéde, legutóbbi bemutatói között tartjuk számon Az imposztort (József Attila Színház) és a Nagyvizitet (Karinthy Színház). 

Jelenet A király beszéde című előadásból (Fotó: József Attila Színház)

Színházi szerepei mellett láthattuk őt egyes sorozatokban (Kisváros, Linda), tévéfilmekben (A makrancos hölgy, Illetlenek) és játékfilmekben (Álombrigád, Ámbár tanár úr) is, de egyértelműen a szinkronizálás az, amely miatt a legtöbben ismerik és szeretik. Terence Hill magyar hangjaként nem csak olyan klasszikusokban brillírozott, mint Az ördög jobb és bal keze 1-2, a Különben dühbe jövünk vagy a Bűnvadászok, de külföldi kollégáját a szériák (Don Matteo, Alpesi őrjárat) is követte. Egyszerre bölcs és játékos orgánumát Hillen kívül olyan színészeknél is gyakran kamatoztatta, mint Michael Caine, Joseph Abrhám, David Attenborough és Christopher Plummer. Felesége Sostarics Ágnes szinkronrendező. 

Terence Hill és Ujréti László nagy találkozása 2018-ban (Fotó: Romis Mozi)

Munkásságát 1983-ban Jászai Mari-díjjal ismerték el, amit 1996-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend kiskeresztje követett. 2000-ben a József Attila Gyűrűt, 2004-ben a József Attila Színház Nívódíját érdemelte ki, míg 2011-ben egy Aase-díj, 2015-ben pedig egy Kaló Flórián-díj boldog tulajdonosa lett. Ugyanebben az évben a Szentes Városért Emlékéremmel tüntették ki, amit idén a Magyar Teátrumi Társaság Magyar Teátrum Életműdíja koronázott meg. Isten éltesse még nagyon sokáig!

Kiemelt kép: Ujréti László (Fotó: József Attila Színház)