December 4-én Krakkóban, a Stary Teatr-ban került sor az Európai Színházi Unió idei második közgyűlésére. A közgyűlésen tisztújításra is sor került, az UTE tagszínházai elnököt és vezetőtanácsot választottak. Tompa Gábor, a Kolozsvári Állami Magyar Színház igazgatóját egyhangú szavazással újabb kétéves mandátummal bízták meg a tagszínházak képviselői.

Az Európai Színházi Uniót 1990-ben alapította Jack Lang francia kulturális miniszter és Giorgio Strehler, a milanói Piccolo Teatro igazgatója, és azóta is Európa egyik legfontosabb színházi szövetsége. Jelenleg 26 tagot számlál, nemzeti és nemzetközi befolyással rendelkező színházakat tudhat soraiban Európa-szerte és azon túl.

Tompa Gábor elnökként folytatni szeretné a korábbi mandátumaiban elkezdett munkát: nemzetközi koprodukciók létrehozását, művészeti csereprogramok és workshopok szervezését, az Unió fesztiváljának rendszeressé tételét, az Európai Színházi Unió bővítését új, kiemelkedő művészi kvalitású színházakkal. Az UTE új vezetőtanácsának tagjai között Nuno Cardoso (São João Nemzeti Színház, Porto, Portugália), Florian Hirsch (Luxemburgi Nemzeti Színház), Tamara Vuckovic Manojlovic (Jugoszláv Drámai Színház, Belgrád, Szerbia), Waldemar Raźniak (Stary Teatr, Krakkó, Lengyelország), Francisca Carneiro Fernandes (Porto, Portugália) és Antal Csaba (Budapest, Magyarország) szerepel.

Kiemelt kép: Tompa Gábor (Fotó: Biró István)