Csütörtökön tartotta évadismertető sajtótájékoztatóját a Müpa, amely idén nem csak a 2021/22-es szezon újdonságairól szólt, Káel Csaba, a kulturális intézmény vezérigazgatója, és Kosztolánczy Gábor, vezérigazgató-helyettes beszéltek az elmúlt egy év nehézségeiről és tapasztalatairól is.

A Müpa első emeleti előcsarnokában tartott sajtóesemény a Győri Balett táncosainak produkciójával vette kezdetét. Ezt követően a vezérigazgató köszöntőjében arról beszélt, hogy a nehézségek ellenére is erős tudott maradni a Müpa-közösség, amelyet az intézmény háttérdolgozói és művészei mellett a közönség alkot együttesen. Káel Csaba megemlítette azt is, hogy a streaming műfaj nem volt számukra korábban sem ismeretlen, ám a pandémia adta kényszerhelyzetben még inkább igyekeztek kiaknázni a digitális tér adta lehetőségeket. „Kreativitás, minőség és a megújulás képessége – ezek az értékek mindig is meghatározóak voltak a Müpa számára, a mögöttünk álló időszak azonban még inkább megerősített minket abban, hogy milyen fontos mindez” – fogalmazott a következő évad tartalmainak bevezetésekor.

„A Müpa a térség mértékadó előadó-művészeti központja, ez a pozíció felelősség és motiváció egyszerre: ezért tartjuk elengedhetetlennek, hogy a pandémiát követő újrainduláskor is minél teljesebb képet kapjunk arról, hogyan formálta a kulturális területet ez az időszak” – mondta Kosztolánczy Gábor, amikor az került szóba, hogy a látogatók visszajelzéseivel és az újraindulásra vonatkozó kutatás eredményeivel összhangban az intézmény fokozatos nyitásra készül: a nyári időszakban még kötelező lesz maszkot viselni az épületben, a jegyeket helykihagyással értékesíti az intézmény, és a hatályos jogszabályoknak megfelelően az épületbe csak védettségi igazolvány felmutatásával lehet belépni.

A Győri Balett szólistáinak produkciója (Fotó: Kovács Milán)

A nyári időszakban az újcirkuszé, az operáé, a komolyzenéé és a jazzé a főszerep, június 24. és július 5. között érkezik a New York-i Metropolitan lett dívája, Elīna Garanča, illetve két lélegzetelállító produkcióval, My Land és Solus Amor című előadásaival tér vissza a Recirquel, a hangszer hazai virtuózainak köszönhetően többek közt Tartini, Corelli és Vivaldi művei csendülnek fel a Trumpetissimo trombitagálán, az évadot pedig egy igazi jazz legenda, Wynton Marsalis koncertje zárja.

A Müpa 2021/22-es évadának művésze a nemzetközi színpadokon is brillírozó Baráth Emőke, az évad együttese pedig rendhagyó módon ismét a Győri Balett társulata lesz. Idén is kamarazenei csemegék és nagyszínpadi művek, zenés színpadi produkciók, családi és ifjúsági programok egész sora várja az érdeklődőket a világ legkiválóbb szólistái és legendás zenekarai prezentálásában: Rudolf Buchbinderrel, a Maggio Musicale Fiorentino Zenekara élén tér vissza Budapestre a 85 esztendős karmesterlegenda, Zubin Mehta. A Bécsi Szimfonikusokkal Andrés Orozco-Estrada és Sarah Connolly, a Mariinszkij Színház Zenekarával Valerij Gergijev, a Berlini Német Szimfonikus Zenekarral Robin Ticciati és Leif Ove Andsnes, a Bécsi Filharmonikusokkal Thomas Adès, a Drezdai Staatskapellével Christian Thielemann, valamint Julia Kleiter és Christian Gerhaher érkezik a Müpába. Jön Anna Netrebko és Yusif Eyvazov, a Les Arts Florissants és William Christie, Yolanda Auyanet, Anaïs Constans, John Osborn, és a Le Concert Spirituel is.

Kosztolánczy Gábor, a Müpa vezérigazgató-helyettese (Fotó: Kovács Milán)

Ősszel megújult formában folytatódik a Budapesti Fesztiválzenekarral közös programsorozat, az Európai Hidak melynek középpontjába ez alkalommal nem egy ország, hanem egy város kerül: Berlin. Az egész napos zenei maraton sem marad majd el: 2022-ben a fókuszban Richard Strauss életműve áll. A Cziffra György-emlékév keretében a legendás művész emléke előtt, születésének 100. évfordulóján olyan kivételes alkotók tisztelegnek, mint a zongoravirtuóz Gyenyisz Macujev, valamint a Francia Rádió Filharmonikus Zenekara, amely Eötvös Péter Cziffra Psodia című művének ősbemutatójára készül.  Érkezik továbbá Anoushka Shankar, a hússzoros Grammy- díjas Pat Metheny, és visszatér Avishai Cohen és Jacob Collier is.

A nyári programokra a jegyértékesítés fokozatosan zajlik majd, először Müpa+ hűségprogram platina szintű tagjainak biztosít az intézmény elővásárlási lehetőséget, ezt követően június 14-én 10 órától válthatja meg jegyeit a nagyközönség és a Müpa+ hűségprogram ezüst és alap szintű tagjai. A 2021/22-es évad előadásaira a nagyközönség számára június 24-én 10 órától van lehetőség jegyvásárlásra.

Káel Csaba a színházi berkekben hagyományosan augusztusban, az új évadkor elhangzó jókívánsággal zárta a sajtóeseményt: boldog új évet kívánt az alkotók és a nézők, a Müpa-közösség számára.

Kiemelt kép: Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója (Fotó: Kovács Milán)