Az Együtt az Autistákért Alapítvány 2023-ban második alkalommal indítja el az AUTTALENT 2023 – Együtt a tehetségekért programot.

A pályázat azért jött létre, hogy segítő kezet nyújtson azon családoknak, akiknek támogatásra van szükségük gyermekük vagy akár saját maguk fejlesztésében. A február 15-én elindult pályázatra olyan 6-30 év közötti, autizmussal élő fiatalok jelentkezését várják, akik valamilyen területen kiemelkedő képességgel, tehetséggel rendelkeznek. A pályázatra több kategóriában is jelentkezhetnek az érdeklődők, például zene, képzőművészet, egyéb művészeti ágak (mozgókép, fotó stb.), sport, tudomány (kutatás, fejlesztés, innováció) számítástechnika területén, valamint a tehetség kibontakoztatását segítő tevékenységekre, programokra. Az igényelhető támogatás az idei évben is 100.000 Ft és 1.000.000 Ft között van.

Az Együtt az Autistákért Alapítvány 2021-ben először írta ki pályázatát, amelyre akkor több, mint 100 nevezés érkezett Magyarország teljes területéről. A nevezésekből egy 12 fős kuratórium végül 44 tehetséges fiatalnak ítélte meg a pályázatban igényelt összeget, így összesen közel 30 millió forint értékben sikerült támogatást nyújtani. A kuratóriumi tagok kiválasztása során fontos szempont volt, hogy különböző szegmensekből érkező kurátorok segítsék az elbírálást, így a kuratóriumban az idei évben is többek között pedagógiai, üzleti, kommunikációs vagy művészeti pályán tevékenykedő szakemberek tanulmányozzak majd át a pályázatokat.  

„Szeretnénk, ha az autizmus ügye minél több emberhez eljutna.  Az autizmus egy spektrumzavar, mely széles skálán mozog, így változatos jelei vannak az állapotnak, ebből kifolyólag nehezen felismerhető. A közhiedelemmel ellentétben az autizmussal élők nem esőemberek, de vannak olyan fiatalok, akik kiemelkedően tehetségesek bizonyos területeken. Az AUTTALENT ezen tehetségek kibontakozásában és megtalálásában nyújt segítséget. Nagyon izgalmas volt látni a 2021-es pályázat során, hogy ilyen nagy az érdeklődés a kezdeményezés iránt. A tehetséggondozó program segítségével az adott területet fejleszteni, bővíteni, a lehetőségekhez mérten kiaknázni tudják a családok. Mi ebben szeretnénk őket támogatni és örülünk annak, hogy sokan szeretnének élni ezzel a lehetőséggel” – mondta el Szijjártó-Nagy Szilvia, az Együtt az Autistákért Alapítvány elnöke.

A pályázatra június 30-ig lehet jelentkezni az Együtt az Autistákért Alapítvány weboldalán, ahol további információk is megtalálhatók.

Kiemelt kép: Együtt az Autistákért Alapítvány tagjai a 2022-es Adventi Süti Shop rendezvényen (Fotó: Piltner Péter)