Január 13-ától újra várja látogatóit a Liget Budapest Program jóvoltából 7.000 négyzetméteres kulturális központként  újjászületett komáromi Csillagerőd. A megújult épületben a budapesti Szépművészeti Múzeum nagyszabású állandó kiállítást rendezett a múzeum több mint százéves gipsz szobormásolat-gyűjteményéből.

A Csillagerőd, ami korának legnagyobb katonai komplexuma volt Közép-Európában, akár egy 200.000 fős sereget is képes volt befogadni. Az évtizedek során volt itt laktanya és raktár, egy rövid ideig internálótábor, majd szükséglakások. Érdekesség, hogy itt forgatta Szász János Ópium – Egy elmebeteg nő naplója című filmjét. A Liget Budapest Projektet megelőzően  az épületet zöldségraktárként használták.

A Szépművészeti Múzeum életében mindig is szerepet játszottak a szobrászati másolatok: alapításakor a múzeum a 19. századi művészeti tendenciákat követve szobrászati gyűjtemény létrehozása mellett döntött. A korabeli idealista szemlélet szerint a cél az volt, hogy a másolatokkal nagyobb közönség számára is hozzáférhetővé tegyék a művészetet, és gipszöntvények segítségével mutassák be a szobrászat történetét. A múzeum tervezésekor a földszint nagy csarnokait eredetileg a sok esetben hatalmas művek számára tervezték, ám a másolatok jelentősége az 1920-as évektől kezdve folyamatosan csökkent, egyre inkább az eredeti művek kerültek reflektorfénybe. Így történhetett meg, hogy a második világháború során a másolatok a  kiállítóterekben maradtak és számos sérülést szenvedtek el. A háborút követő időszakban a gipszöntvények egy részét, főként a középkori és reneszánsz emlékek másolatait, a látogatóktól elzárt Román Csarnokba zsúfolták be. Az antik szobrok utáni öntvényeket kezdetben az épület alagsorában helyezték el, majd vidékre szállították.

A komáromi Csillagerőd műemléki rekonstrukciója és bővítése lehetővé tette az egykori gipszgyűjtemény válogatott darabjainak bemutatását. A tárlaton mintegy háromszáz másolat tekinthető meg, az archaikus görög művészet emlékeitől egészen a 16. századi szobrászat legismertebb darabjairól készült másolatokig. Ezeket a műtárgyakat olyan híres mesterművekről mintázták, mint a Borjúvivő, a Méloszi Aphrodité (Milói Vénusz), és a Laokoón-csoport. Az antik művészet reneszánszra gyakorolt hatását mutatják azok a művek, melyek Donatello, Luca della Robbia és Michelangelo szobrait veszik példának. A termekben látható öntvények jól körvonalazzák a Firenzében megszületett reneszánsz művészetet és szobrászatot. Az erőd belső udvarán felépített nagy méretű csarnokban a monumentális reneszánsz másolatok állnak, köztük Donatello Gattamelata és Andrea del Verrocchio Bartolomeo Colleoni lovas szobrainak öntvényei kaptak helyet. Ugyancsak itt látható a firenzei Keresztelőkápolna Lorenzo Ghiberti által készített Paradicsom kapujának másolata is.

A kiállítás vezető kurátora Szőcs Miriam.

Kiemelt kép: Csillagerődben látható a Szépművészeti Múzeum szobormásolatainak kiállítása (Fotó: hellomagyar.hu)