Szabad a tér. Szabad a tánc. A 2022-es TáncPark mottója egy eseménydús év zárásaként felhőtlen perceket ígér a Millenáris parkban. A Nemzeti Táncszínház programsorozata július 14. és 24. között, tizenegy napon át kínál könnyed, ámde minőségi táncelőadásokat.

Az intézmény 2019-es Millenárisra költözése óta rendezi meg a TáncPark programsorozatát, ami idén kapcsolódik a Társulatok Éve programjához, így biztosítva helyet a fő táncirányzatoknak, állandó társulatoknak. A sokszínűség jegyében idén is helyet kap a flamenco, tangó, kortárs és néptánc előadások, valamint közönségkedvencek.

A sort az Állami Népi Együttes Körtánc című előadása nyitja, amely a néptánc és népdalok nyelvén mutatja be a Kárpát-medencében élők zenei- és mozgáskultúráját. A programok között további néptáncelőadások is láthatóak lesznek: a Duna Művészegyüttes Duna fergeteges műsorában a közelmúlt leglátványosabb koreográfiáiból alkottak egy új és megismételhetetlen produkciót, de az Urban Verbunk is fellép az akrobatikai elemekkel fűszerezett Rózsa Story-val. A tizenegy napot pedig a Magyar Nemzeti Táncegyüttes Kárpátok visszhangja című lendületes és sokszínű folklór előadása zárja.

A latin dallamok és lépések is képviseltetik magukat a Millenáris parkban. A FlamenCorazonArte Táncszínház FlamenKoktél című andalúz ihletésű estje július 17-én, míg 21-én az Argentin Tangó Táncszínház, Budai László és vendégei Tango no Tango című modern tangó show-ja gondoskodik a fűtött nyári estékről.

Július 15-én Kulcsár Noémi Tellabortól a Lacus Pelso kortárs előadás bemutatóját láthatják a nézők, ami témájában is remekül kapcsolódik a programsorozathoz, hiszen a nyaralásaink emblematikus pillanatait fogalmazza meg a tánc nyelvén. Feledi János – Feledi Project szintén bemutatóra készül július 22-én, de a mostani produkcióban kiegészülve az Oláh Dezső Vibratone Quartettel. ESSZENCIA címmel, Bartók Béla népzenei gyűjtését alapul véve mutatja be a tánc és a zene megkérdőjelezhetetlen összetartozását.

A kortárs darabokat tovább erősítve látható lesz még a PR-Evolution Dance Company Esti Koktél című sanzon estje és a Gangaray Dance Company Agora I. című darabja, ami a mozdulatok klasszikus és elegáns együttesét mutatja be, de a Duda Éva Társulat tánc-cirkusz előadása, a Ramazuri is megtekinthető lesz júliusban.

További információt a Nemzeti Táncszínház honlapján érhetők el. 

Kiemelt kép: részlet a Ramazuri című produkcióból (Fotó: Gordon Eszter)