Idén nyáron második alkalommal kerül megrendezésre a középiskolás korosztályt célozva a Szkéné Színház közösségi és ifjúsági műhely és a Rakpart3 közös alkotótábora, ahol a fiatalok önmaguk megismerése mellett a drámapedagógia eszközeit is felfedezhetik.

A játék, a vita és a kollektív tudat megismerése vezérli a Szivák-Tóth Viktor, Szemerédi Fanni és Hodászi Ádám vezette Rakpart3 foglalkozásait. Fontos céljuk a nézőkkel történő tudatos kapcsolatépítést is.

Szivák-Tóth Viktor elmondta: Egy tábor nekünk is különleges a többi programunk sorában, mert olyan intenzív közösségi együttlétet alakít ki a résztvevők között a hat nap alatt, melyre egy-egy alkalmi találkozás során nincs lehetőségünk. Azt az élményt teremti meg, melyet egy jó színházi előadás is elér: kiszakít a hétköznapokból, hogy közelebb kerüljünk valami sokkal lényegibbhez. Ilyenkor hosszabb időre zökkenünk ki a megszokott ritmusunkból, élethelyzeteinkből, hogy csak arra figyelhessünk, ami itt és most, közöttünk megszületik. Az önmagunkhoz és a másikhoz való kapcsolódás olyan minőségi szintjét tapasztalhatjuk meg, melyet talán csak a rítusok tudtak valamikor elérni. Egy tábor ezért valóban ünnep a számunkra.”

A táborban folyó műhelymunka célja, hogy a színház iránt érdeklődő fiatalok megtalálják az igazi énüket, jobban megismerjék saját személyiségüket, feszegessék komfortzónájuk határát, valamint feltérképezzék az önkifejezés eszközeit is, ezek által pedig egy magabiztos, kiváló kommunikációs képességgel rendelkező emberré válhassanak. A Szkéné Színház repertoárjából választott darabok segítségével keresik azokat a problémákat és témákat, amikkel utat találnak a táborozók lelki világához.

A színészmesterség fortélyait Grisnik Petra ismerteti, a szituációs gyakorlatokat Tárnoki Márktól lehet eltanulni, Újvári Milánnal a mozgáshoz, tánchoz lehet közelebb kerülni, Dés András pedig zenei tréninget tart majd.

Hodászi András így fogalmazott a diákokkal való közös munkáról: „Ha bajba kerül az ember, gyakran érzi úgy, hogy nincs kihez fordulnia, hogy egyedül van a problémájával. Egy kis közösség, akár család, akár baráti társaság tud ilyenkor segíteni. A közösségi létezés azonban kreatív játék, ahol el kell tudni hajolni az unokatesó villámló egója, vagy épp a legjobb haver barátnőjének cikázó iróniája elől. Merni kell kimondani, hogy ölelnék, vállat lapogatnék, és merni kell megcsinálni. Hogy ne maradjunk egyedül. Mert aki egyedül van, azzal sok rosszat meg lehet tenni. Az elkövető meg lehet politikai párt, propaganda, de akár a herbál vagy a dark web is. Ebben a táborban a közösségi létezésről, annak játékos, kreatív módjáról lehet rengeteget tapasztalni.”

A tábor augusztus 14. és 19. között zajlik, a végén pedig a résztvevők által invitált közönségnek lehetősége lesz megtekinteni a közös munka gyümölcsét. A tábor díja 35.000 forint, ami az étkezést nem tartalmazza. A színház jóvoltából két fő ingyenes vehet részt a táborban, erre 2022. június 1-ig lehet pályázatot benyújtani. A jelentkezési határidő július 12.

Bővebb információ és jelentkezés a Szkéné Színház honlapján érhető el.

Kiemelt kép: Szkéné Színház