Január 13-án újra a Spinoza Színházban lesz látható a Pionírszív, vagyis Samko, a szellemileg sérült papírgyűjtő férfi története Bíró Kriszta előadásában.

A Pionírszív főhőse Samko Tále, egy 44 éves, enyhén szellemi fogyatékos, törpe növésű férfi. Samko a hetvenes-nyolcvanas évek Komárnójában nő fel, itt járja naphosszat a várost a tolókocsijával, és papírt gyűjt. Gyerekkora óta nem tesz mást, mint próbál megfelelni a normalitás – vagyis a minden másságot, szokatlant kirekesztő többség – szabályainak; így lesz belőle lelkiismeretes besúgó, aki még azután is jelent, hogy a rendszer eltűnik a történelem süllyesztőjében. Samko groteszk pusztulás-történeteiből apránként rajzolódik ki az átlagember portréja, akinek nálunk is ismerős mentalitása semmit sem változott a szocializmus megszűnésével.

Daniela Kapitáňová Könyv a temetőről című regényét Mészáros Tünde fordítása nyomán Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita rendező alkalmazta színpadra az Örkény Színházban. A tavalyi évadban Samko Tále átköltözött a Spinozába, ám akkor, ott csak egyszer láthatta vendégül mindazokat, akik kíváncsiak voltak a történetére. Januárban viszont újból találkozhat vele a közönség, hogy közösen válaszolják meg azt a kérdést, hogy vajon bűnös-e az, aki csak annyit szeretne, hogy elfogadják olyannak, amilyen.  

Kiemelt kép: Bíró Krisztina a Pionírszív című előadásban (Fotó: Puskel Zsolt)