Idén 34. alkalommal kerül megrendezésre a Magyar Színházak Kisvárdai Fesztiválja június 24. és július 2. között. A bő egy hét alatt változatos előadások és programok színesítik a nyarat: a középiskolások által minden évben várt workshopot ezúttal Balázs Zoltán színész-rendező vezeti, ismét készülnek előadásokkal a határon túli színészhallgatók és fellép a beregszászi társulat is a háború árnyékából.

A Zentai Magyar Kamaraszínház a fesztivál díszvendégeként három produkcióval érkezik. Tamási Áron halálának 55. évfordulója kapcsán a Soproni Petőfi Színházzal együttműködve színre vitték az Ördögölő Józsiás című tündérjátékot Pataki András rendezésében. A Mészáros Tibor rendezte A fogadósnőt, és Alessandro Baricco: Novecento című darabját is láthatják a nézők, Táborosi Margaréta rendezésében.

A fesztivál versenyelőadásai között szerepel Keresztes Attila átköltésében A doktor úr című darab a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatától, illetve Az Aradi Kamaraszínház és a Szegedi Pinceszínház közös produkciója: Az élő holttest (Tolsztoj elbeszélése nyomán) Tapasztó Ernő rendezésében. A 2020-as év legjobb előadásának rendezője, Botos Bálint ezúttal Nyikolaj Erdman művét, Az öngyilkost állította színpadra. Beregszászról a Forráspont (Yasmina Reza: Az öldöklés istene) című előadás az ukrán művész, Oleh Melnicsuk színrevitelében lesz látható, valamint vígabszurd is lesz: a gyergyószentmiklósi Káosz című előadás.

Az érzékeny témákat feszegető darabokból sem lesz hiány: érkezik Kokan Mladenovićtől Az utolsó kislányok; Sebestyén Abától a Három nővér (Szabadkai Népszínház Magyar Társulat); Vladimir Anton rendezésében a Száll a kakukk fészkére (Tomcsa Sándor Színház, Székelyudvarhely); és Theodor Christian Popescu színrevitelében a Szerelem és más bűntények (Tamási Áron Színház, Sepsiszentgyörgy) című előadás. Hol a polgármester, amikor prostituáltnak adják el a gyerekeket? – teszik fel a kérdést Schwechtje Mihály: Az örökség című drámája kapcsán Rédli Károly rendezésében, a Komáromi Jókai Színház tolmácsolásában. A Mephisto jól ismert történetét Boris Liješević rendezésében idézi fel az Újvidéki Színház. Albu István értelmezésében pedig Büchnertől a Woyzeck (Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat) kerül bemutatásra.

Kiemelt kép: Részlet a Zentai Magyar Kamaraszínház Ördögölő Józsiás című előadásából (Fotó: Magyar Színházak 34. Kisvárdai Fesztiválja/sajtóanyag)