A 2022-ben hatodik éve megrendezett Fesztivál ismét izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a művészet kedvelőit. Az esemény március 25. és május 8. között látogatható.

A 2017 tavaszán indult Budapest FotóFesztivál közel két hónapon átívelő rendezvénysorozata kortárs és klasszikus magyar, valamint nemzetközi kiállításokból, szakmai és közönségprogramokból áll. Célja a fotográfia értékeinek, újdonságainak bemutatása a szakmai és a nagyközönség számára fotókiállításokkal, változatos programok, workshopok, múzeumpedagógiai foglalkozások megvalósításával. A Fesztivál inspirál, párbeszédet indít, kulturális intézményeket kapcsol össze és minél szélesebb körben képviseli a fotóművészetet. A nemzetközi színvonalú programsorozat létrehívásával a saját szervezésű és a csatlakozó kiállítások a szinergia jegyében, a főváros múzeumai, galériái és a nemzetközi kultúrintézetek együttműködésével valósulnak meg.

Mucsy Szilvia így mesél a fesztivál nemzetközi jelentőségéről: „A Fesztivál nemzetközi színtéren történő megismertetése céljából csatlakoztunk a Photo Europe Network (PHEN), az Európai Fotófesztiválok Hálózatához, melynek tagjai a legnagyobb európai fesztiválok, többek között a francia Manifesto, a Landskorna, a Nordic Light, a Guernsey és New Castle, a görög Photometria, vagy a spanyol Photon Festival, ezért nagyon megtisztelő, hogy a Budapest Fotó Fesztivál is részese lehet ennek a jelentős körnek Magyarországot képviselve a nemzetközi érában.” 

A fesztivál gerincét 2 sztárkiállítás adja, mely ismert magyar és külföldi fotográfusok munkáiból mutat be válogatást. A fesztivál szatellit rendszerével számos Budapesten működő kulturális intézet, fotográfiával foglalkozó galéria és múzeum kapcsolódik be a programba, együttműködésükkel a BPF saját szervezésű és csatlakozó programokat mutathat be, így jöhet létre a diverzitás, a különböző alkotói nézőpontok találkozása. A Műcsarnokban induló rendezvénysorozat, ezúttal a híres brit fotográfus Martin Parr: Strand az egész világ / Life’s a Beach című kiállításával kezdődik. A részletes programmról ide kattintva tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Benidorm, Spain, 1997 © Martin Parr (Fotó: Magnum Photos)