Világhírű koreográfuspáros groteszk, vidám darabjával nyitja évadját a Magyar Nemzeti Balett. Az Új(ra) lendületben című balett-estet a Magyar Állami Operaház Eiffel Műhelyházában tekintheti meg a közönség.

Egyszerre szórakoztató, absztrakt, szenvedélyes, felszabadult, és mégis a végletekig kidolgozott, precíz mozdulatokból építkezik Sol León és Paul Lightfoot 1998-ban bemutatott, majd 2014-ben átdolgozott darabja, a Sad Case, amelyet ezúttal a Magyar Nemzeti Balett művészei varázsolnak elénk. Az alkotópáros személyesen tanította be a koreográfiát a magyar táncművészeknek. Az előadásban résztvevő három férfi és két nő markánsan eltérő karaktereket testesít meg, akik egymástól független mozdulataikat sokszor mégis összhangban mutatják be, miközben előadják az emberi test korlátait feszegető, olykor tárgyakat, máskor állatias gesztusokat is megformáló koreográfiát. A darabot kettős szereposztásban Starostina Kristina, Takamori Miyu, Balázsi Gergő Ármin, Rónai András, Taravillo Mahillo Carlos, Furuhashi-Huber Inès, Lee Yourim, Palumbo Valerio, Kiyota Motomi és Sardella Francesco mutatják be.

Az Új(ra) lendületben című balett est keretein belül továbbá bemutatásra kerülnek Alexander Ekman Cacti és Lukács András Örvény című egyfelvonásosa is. A bemutatóra szeptember 17-én az Eiffel Műhelyházban kerül sor, ám az évadban további hat alkalommal is látható lesz a két előadás.

Kiemelt kép: A Sad Case című előadás plakátja (Fotó: Magyar Állami Operaház)