A Magyar Művészeti Akadémia immár ötödik alkalommal hirdeti meg a művészeti alkotómunkát támogató ösztöndíjpályázatát, amelynek 100 nyertese három évre szóló, havi bruttó 200 ezer forint összegű művészeti ösztöndíjra lesz jogosult. A pályázati kategóriában szerepel az építőművészet, a film- és fotóművészet, az iparművészet és tervezőművészet, az irodalom, a képzőművészet, a művészetelmélet, a népművészet, a színházművészet és a zeneművészet. Jelentkezni az MMA Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézet online felületén lehet március 21-ig. A pályázatot az MMA honlapaján a leírtaknak megfelelően lehet benyújtani, ezt megelőzően minden regisztrációval nem rendelkező pályázónak regisztrálnia kell.

A programszerű, három évre szóló ösztöndíjprogram célja alkotó- és előadó-művészeti, valamint művészetelméleti tevékenységek támogatása, magas színvonalú művészi és művészetelméleti tevékenységek anyagi feltételeinek megteremtése. A program emellett szakmai partneri szerepet biztosít az ösztöndíjat nyert művészek, művészetelméleti szakemberek pályakezdéséhez, pályájuk kiteljesedéséhez, kiemelkedő alkotások, előadások, kutatások és tanulmányok létrehozásához.

Az ösztöndíjra minden olyan magyarországi adóazonosító jellel rendelkező természetes személy pályázhat, aki a támogatási időszak kezdetéig (2022. szeptember 1.) már betöltötte 18. életévét, de a pályázati kiírás időpontjában (2022.február 7.) még nem töltötte be 50. életévét. A pályázat benyújtásának nem feltétele a művészeti, művészetelméleti végzettség, szakképzettség. A program nem csupán az ösztöndíj folyósítására szorítkozik, de a támogatási időszakban az alkotás folyamatát segítő szakmai mentorálásra, valamint utógondozásra, publikációra, bemutatkozásra is lehetőséget biztosít. Az ösztöndíjasok rendszeres szakmai találkozón vesznek részt, amelyek keretében beszámolhatnak az addig elért sikereikről és eredményeikről, valamint megvitathatják egymással az adott művészeti terület kérdéseit.

Kiemelt kép: Az MMA ösztöndíjpályázatának plakátja (Fotó: MMA)