Október 26-án, pénteken és 27-én, szombaton egy minden szinten szokatlan rendezéssel találkozhatnak a nézők a Jurányi Inkubátorházban. A Scallabouche Színház Going Home című előadásának központi témája, hogy hogyan lehet külföldiként beilleszkedni a magyar társadalomba, vagy éppen egyéb más kultúrákat elfogadni.

Az Alexis Latham által alapított Scallabouche Színház folyamatosan arra törekszik, hogy előadásaik az improvizáció eszközeivel késztessék gondolkodásra a nézőket.  A Going Home című, ritkán látható darabban egyik meghatározó vezérfonal az, hogy hol is találjuk meg otthonunkat a világban, mitől válik valami a végső otthonunkká? Ezekre a kérdésekre keresik a válaszokat nemzetközi rendezők és színészek: Messaoudi Emina, Almási Réka, Karen Christopher és Alexis Latham. A felkért művészek munkái egyfajta tükörképei egymásnak: egy amerikai rendező Magyarországon egy magyar színésznőt rendez, miközben egy magyar rendező egy Magyarországon élő angol színésszel dolgozik. Mindez lehetőséget ad arra, hogy a rendezők a különböző hátterükből kiindulva és a különböző hozzáállásuk alapján reflektáljanak egymásra és kulturális párhuzamokat találjanak.

„Az otthon, a haza fogalma, illetve annak identitásteremtő ereje manapság központi téma, és nem kevés politikai réteg is rakódik rá. A populizmus és a nacionalizmus gátlástalanul kiaknázza az otthon fogalmához kapcsolódó érzelmi reakciókat. Az angol közmondás, amely szerint ott van az otthonod, ahol a szíved („home is where the heart is”) kiválóan kifejezi azt az utat, amin én is végigmentem: magam mögött hagytam az eredeti otthonomat, és máshol alakítottam ki magamnak egy újat.” – nyilatkozta Alexis Latham, a színház vezetője.

Kiemelt kép: Messaoudi Emina, Alexis Latham (fotó: Scallabouche Theatre)