Az ősz beköszöntével megérkezett a cinikusságot olykor nyersen, olykor humorosan tálaló 21. ARC közérzeti plakátkiállítás a XI. kerületi Bikás Parkba. Az idei ARC fő mottója az „adj életjelet”, amely a 21. alkalommal megrendezett plakátkiállítás címében is visszaköszön. Az Életjel színes-szagos plakátjai az elmúlt két év nehézségeit dolgozzák fel. Idén 80 pályázói és kiállítói felületet és plusz egy gyűjtőplakátot csodálhatnak meg az oda látogatók. Az ARC kiállítás a leglátogatottabb köztéri kiállításként a főváros kulturális életének jelentős eseménye minden ősszel.

Az ARC 2000 óta teszi közszemlére és díjazza a legkreatívabb, legőszintébb plakátokat idehaza. Az idei év kiállítói az elmúlt időszak nehézségeire reflektálva terveztek meg kritikus, olykor csipkelődő és gunyoros, a magyar nyelv adta szójátékokkal játszó óriás plakátokat a mindannyiunkat súlyosan érintő járványról és emberi létezésünket bekorlátozó hatásairól. Iróniával és kemény bírálattal illeték a közélet egyes folyamatait és szereplőit, és nem utolsó sorban plakátokon köszönt vissza napjaink égető kérdése, a vállainkat egyre többször és egyre határozottabban megkocogtató környezetvédelem témája.

Számomra ez már egyfajta tradíció, hogy minden év őszén ellátogatok az ARC kiállításra. Mindig is tetszett ez a kissé rendhagyó kiállítási forma, minden alkalommal találkozom új alkotói megoldásokkal és kivételezésekkel. Egyes pályázók plakátjainak üzenete nem mindig explicit, van, hogy inkább elgondolkodtat, mint rögtön az arcunkba vágja mondanivalója lényegét, van, amikor a zord valósággal szembesít bennünket, ám valahogy mégis sikerül az irónia és a humor eszközeivel ezt valamennyire ellensúlyozni vagy egyfajta diskurzust generálni a plakátokat kíváncsisággal firtató baráti társaságok vagy épp két idegen között.

Az idei év plakátjait hagyományosan első körben egy szakmai zsűri bírálta el, a közönségdíjért azonban még a kiállítás végéig versenyben vannak a pályaművek. 2021. szeptember 17-én adták át a nyerteseknek a díjakat. A legjobb alkotásért járó elismerést Vértessy Flóra és Ónodi Lóránt Volt című alkotása kapta, a dobogó második fokára Vercz Dávid lépett Újjászületés című képével, a bronzérmet pedig Mészárós Dóra kapta Házi feladat- 2021 című munkájáért. Radványi Gábor Belóg a lóláb című plakátjával a Borz díjat, a legkedélyborzolóbb alkotás díját nyerte el. Elter Zsolt a Budapest különdíjat zsebelte be Magyarfalancs című alkotásáért. Újbuda kulturális alpolgármesterének különdíját Kocsis Bálint kapta Hajrá magyarok! című munkájáért, a Hammer Agency különdíját pedig Hegedüs Melinda nyerte el Depresszív addikció című plakátjáért.

Az ARC Kiállítás tárlata éjjel-nappal, ingyesen megtekinthető bárki számára október 17-ig a Bikás Parkban. Még több információért látogassatok el az ARC hivatalos weboldalára, és bekövethetik őket Facebookon és Instagramon.

Kiemelt fotó: Az idei év legjobb alkotása Vértessy Flóra és Ónodi Lóránt Volt című munkája (Forrás: Arc Magazin)