Újabb kurzust indít az előadóművészeti terület hátterében dolgozók számára a Manna. A gyakorlati színházi képzés a tavalyi évben nagy népszerűségnek örvendett, több, mint hetvenen vettek részt a tanfolyamon. A 2021 márciusában induló kurzust korlátozott létszámú csoportokban, workshop formában valósítják meg a szervezők, egyéni mentorálást is biztosítva a résztvevőknek.

A tíz alkalmas képzés célja, hogy az előadó-művészeti területen működő menedzserek, művészek, alkotók a szervezési, pályázati és adminisztratív feladatokhoz szükséges készségeiket fejleszthessék. Az előadó-művészeti szervezetek jogi és gazdasági működését biztosító szakemberek számára a folyamatosan változó jogszabályi környezet miatt sok nehézséggel járt az elmúlt egy év. A „Tűzoltás helyett” kurzussal  azoknak a fejlődését és munkáját akarják megkönnyíteni, akik a kisebb társulatok, vagy akár nagyobb együttesek hátterében dolgoznak, vagy szeretnének ilyen állást megszerezni.

Az előző év tapasztalatai alapján a kurzust úgy állították össze a szervezők, hogy jelentős gyakorlati segítséget nyújtson a szerződésírástól az épp aktuális pályázatbeadásokig, és a kiscsoportos munka mellett egyéni mentorálási lehetőséget is biztosítanak a résztvevőknek. A Manna működése során mindig kiemelten fontosnak tartotta, hogy a szervezettel együttműködő alkotók megfelelő ismeretanyaggal rendelkezzenek egy társulat, egy produkció vagy akár egy szervezet létrehozása során felmerülő teendőkkel kapcsolatban. A kurzus tematikájában szerepel többek között, hogy hogyan lehet elindítani és megvalósítani egy előadó-művészeti projektet, hogyan kell szerződést olvasni és írni, vagy mit szükséges ellenőrizni egy számlán. Az óraterv kitér a pályázatírás és elszámolás teendőire, az előadó-művészeti törvény gyakorlati alkalmazásaira, sőt a tematika része a szerzői jog és az adatkezelés, a kommunikáció és szervezetfejlesztés is.

A Manna csapata (fotó: Kállai-Tóth Anett)

„Gyakorlati színházi képzésként hirdetjük a Tűzoltás helyett kurzust, de fontos, hogy nem csupán színházi szervezeteknél munkálkodóknak érdemes jelentkezni, mert a tánc és zenei területen dolgozók is ugyanezekkel az adminisztratív terhekkel küzdenek, illetve ugyanabban a törvényi környezetben kell megfelelően működniük. Az órákat az éppen aktuális vészhelyzeti rendelkezésekhez igazítva online vagy jelenléti formában fogjuk megtartani május végéig.”  – nyilatkozta Gáspár Anna, a Manna vezetője a képzéssel kapcsolatban.

A március végén induló képzés helyszíne a Jurányi Produkciós és Közösségi Inkubátorház, a képzés 2021. március 25. és május 27. között valósul meg, heti egy alkalommal, csütörtökönként 14:00 és 17:00 óra között. Bővebb információ Manna honlapján található, jelentkezni ezen a felületen lehet.

Kiemelt kép: Gáspár Anna (fotó: Kállai-Tóth Anett)