A Főváros legjobban várt tavaszi összművészeti fesztiválja újra megrendezésre kerül, a pandémia miatt online térbe áthelyezett tavalyi programsorozat után immár személyes találkozók keretében, április 29. és május 15. között. A 100 helyszínen 170 programot kínáló eseménysorozat a korábbi éveknél is izgalmasabb kulturális csemegékkel és nagyszabású bemutatókkal készül. A Fesztivál keretei között kerül bemutatásra Mundruczó Kornél rendezésében Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája a Vígszínházban, Dubóczky Gergely és a Budapest Sound Collective koncertje lesz hallható Csillagórák címmel a Magyar Zene Házában, és megnyitja kapuit a Kristály Színtér, a Margitsziget új közösségi és kulturális helyszíne.

A BKV Zrt. forgalomba állítja a Tavaszvillamost a 47-es villamos vonalán, amelyen minél több ember juthat el a Tavaszi Fesztivál helyszíneire, programjaira. A jármű színes ablakmatricái, virágdekorációi és műfűborítása hozza el a tavaszi hangulatot minden utasának.

A Fesztivál részeként megrendezésre kerül a Jazztavasz május 13-15. között a Müpában, olyan nívós zenészek előadásával, mint Sarah McKenzie Group & Bolla Gábor, Yellowjackets & WDR Big Band és Cyrille Aimée.

A Fesztivál idén is gyűjtőplatformként keretez számos független színházi kezdeményezést, mint a Jurányi Házban látható Anyacsak1 előadássorozat a szülővé válás szépségéről és árnyoldaláról, a Zsinór nélkül című független felnőtt bábfesztivál a Budapest Bábszínház rendezésében, vagy az ALT.BP, melynek célja Budapest alternatív kulturális helyszíneinek feltérképezése.

Karácsony Gergely és Faix Csaba (Fotó: Budapest Brand nZrt.)

Az idei év kiemelt fókuszú kerületei is bemutatják büszkeségeiket: a XV. kerület 60. jubileumát ünneplő Tavaszi Nőikar koncertjével, a III. kerület az Óbudai Gázgyár ipari múltját bemutató sétákkal, és Budapest bornegyede, a XXII. kerület májusi Pincejárat eseményfolyamával.

Április 8-án nyílt meg a Budapest Fotó Fesztivál Budapest vízió című köztéri fotókiállítása a Városháza Parkban, ahol a Budapest Brand streetfoto pályázatának a fővárosi élet sokszínű pillanatait megragadó legjobb alkotásait tekinthetik meg az érdeklődők április 25-ig.

A margitszigeti ásványvízpalackozó épülete új kulturális és közösségi helyszínként születik újjá Kristály Színtér néven, a centenáriumot ünneplő Városmajori Szabadtéri Színpad kötelékében. Az ünnepélyes megnyitóra május 1-jén kerül sor, ezt követően egész évben színes összművészeti repertoárral, koncertekkel és gyerekprogramokkal várják a kikapcsolódni és összekapcsolódni vágyókat.

A Budapesti Tavaszi Fesztivált szervező Budapest Brand Zrt. célja, hogy a márványtermekből a közterekre vigyék a kultúrát, bizonyosan megvalósul, Budapest gazdag és vérpezsdítő kulturális forgataga életre szóló élményekkel vár mindenkit.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Budapesti Tavaszi Fesztivál programismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Budapest Brand nZrt.)