A Magyar Nemzeti Balett december 21-én 11:00 órai kezdettel egy újabb Diótörő előadást is a műsorára tűz, így összesen 35 alkalommal lesz megtekinthető Csajkovszkij mesebalettje november 27. és január 15. között a Magyar Állami Operaházban.

A Covid-19 járvány árváit támogató Regőczi István Alapítványnak köszönhetően csaknem 200 gyerek láthatja A diótörő november 27-ei főpróbáját. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat jóvoltából december 18-án közel 1000 hátrányos helyzetű gyerek látogat el a mesebalettre az ország különböző pontjairól és a határon túlról. A december 21-én délelőttre meghirdetett új előadás páholyai gyermekvédelmi intézményekben élő, és nevelőszülőknél lévő gyerekek és kísérőik számára lesznek fenntartva.

Idén december 7-én, 8-án, és 9-én Bohém Kiskarácsony címmel mutatnak be opera- és balettmesékből szőtt karácsonyi műsort fogyatékkal élő, hátrányos helyzetű gyerekeknek Aczél András rendezésében. Közreműködik az OPERA Gyermekkara, valamint Kőrősi András, Rőser Orsolya Hajnalka, Nagy Zsófia, Fülep Máté magánénekesek, Felméry Lili és Taran Dumitru balettáncosok, Stankowszky Eszter (koncertmester), H. Zováthi Alajos (nagybőgő), Gjorgjevic Dóra (fuvola), Csongár Péter (klarinét), és Ács Ferenc (trombita). Vezényel Bartal László. Az OPERA idén is csatlakozik az MTVA Jónak lenni jó karitatív akciójához, mely a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét támogatja.

2016 után újra eredeti pompájában tér vissza az Operaház színpadára Wayne Eagling és Solymosi Tamás A diótörő-koreográfiája, Vavrinecz Beáta díszleteivel. Az előadáson december 10-én Mária hercegnőként debütál Maria Beck amerikai-orosz balettművész. Szintén először táncolja a női főszerepet Yakoleva Maria, aki az idén szerződött a Magyar Nemzeti Baletthez. A produkció betanulását olyan vezető szólisták is segítették, mint Balaban Cristina, Leblanc Gergely és Tanykpayeva Aliya. A gyerekszerepekben közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei, köztük Pollák Julianna Éva és Bonecz Franciska Yuki. A nagy érdeklődés hatására az OPERA meghirdetett egy további előadást, december 21-én 11:00 órától, melyre a jegyek értékesítése november 27-én 10 órától kezdődik.

Jelenetkép a Bohémélet című előadásból (Fotó: Magyar Állami Operaház)

Puccini Bohémélet című operája idén december 3. és 30. között nyolc teltházas előadáson lesz látható Nádasdy Kálmán rendezésében, Oláh Gusztáv díszleteivel és Márk Tivadar jelmezeivel. A főbb szerepeket László Boldizsár és Boncsér Gergely (Rodolfo), Pasztircsák Polina és Létay Kiss Gabriella (Mimi), Sándor Csaba és Azat Malik (Schaunard), Szegedi Csaba és Sándor Csaba (Marcello), Bretz Gábor és Bakonyi Marcell (Colline), valamint Sáfár Orsolya (Musetta) éneklik. Az előadást Kesselyák Gergely, az OPERA első karmestere vezényli.

Händel Messiás című oratóriumának mozarti átiratát december 17-én és 18-án mutatja be az Operaház koncertszerű formában, magyar nyelven, szintén Kesselyák Gergely vezényletével. Szólót énekel Rácz Rita, Balga Gabriella, Horváth István és Bakonyi Marcell.

Az OPERA az MVM OperaKaland részeként A diótörő és a Bohémélet főpróbáját megnyitja a középiskolás diákok számára, hogy ezzel népszerűsítse a dalszínházi műfajokat a felnövekvő generáció körében.

Kiemelt kép: Jelenetkép A diótörő című előadásból (Fotó: Nagy Attila)