Május 26-án és 27-én egymást követő két este a SUB.LAB.PRO The Ensemble Program Onyx című előadása lesz látható a Trafóban. A három kreációból álló előadás Emanuel Gat, Molnár Csaba és Mészáros Máté koreográfiáit viszi színpadra, az Ensemble fiatal tehetségeinek segítségével.

Emanuel Gat Sacre című felújított koreográfiája az Ensemble tagjainak kollaborációjában a szigorú elegancia lázas villámokkal vegyítve teljesedik ki. Ki gondolná, hogy Sztravinszkij kopogó ritmusaihoz remekül illik a kubai salsa? Molnár Csaba ezúttal nem csupán mozdulatok, hanem képek megalkotására törekszik. Easy dances című koreográfiájában az emberi testek jelenlétével, a színházi apparátus illúziókeltésre alkalmas technikáit is használja. A kiindulópontot az elmúlt években rajzként lejegyzett víziói képezik: események, érzetek szubjektív dokumentációi, egy ismeretlen film képkockái. Mészáros Máté TK1/22 című darabjában tovább folytatja évek óta tartó kutatását a testről, a test strukturális teherbíró képességét tanulmányozza, vizsgálja szólóban, valamint duókra és csoportokra kialakított formai variációkban. A mozdulatlanságot, valamint a mozgásra kényszerített test lendületmegtartási képességeit kutatja, miközben próbálja újraértelmezni a fény klasszikus szerepét színházi környezetben.

A kortárs táncművészeket segítő, a szakmai életre felkészítő újhullámos Ensemble inkubátorprogram két alapítója és művészeti vezetője, Jenna Jalonen és Juhász Péter, akiknek célja az volt, hogy hosszabb távú előadó-művészeti programot indítsak olyan fiatal táncművészeknek akik már végeztek valamilyen iskolát, de a professzionális karrierjüket még nem kezdték el. A 9 hónapos program hidat épít nekik a pályakezdéshez, ezalatt színpadi tapasztalatot szereznek, hogy a legfelkészültebben kezdhessék el a professzionális táncoskarrierjüket. Ezen túl segítséget nyújtanak abban, hogy hogyan tudják magukat menedzselni, hogy lehet közel kerülni projektekhez, társulatokhoz, hogyan tudnak felvételizni, sőt még abban is, hogy kell adózni, hogy kell leszerződni.

Kiemelt kép: A SUB.LAB.PRO Onyx című előadásának jelenete (Fotó: Trafó honlapja)