Harmadik évadát kezdi idén a Nagymező utcában található Mozsár Műhely. A játszóhely mottója ebben az idényben a „színház újragondolva” lett, ennek megfelelően a premier előadásokon felül két saját produkcióval és színházpedagógia programmal készülnek, valamint rendhagyó közösségépítésbe fognak.

Pintér Adrienn Ada (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az újfajta közönségépítés célja egy gondolati és fizikai közösség megteremtése. Fiatal influencerek bevonásával játékra invitálnak mindenkit, nem csak a nézőket, hanem az alkotókat, sajtót és a szakmát is, hogy létrejöjjön egy olyan csapat, aminek tagjai bár más-más területen dolgoznak, elkötelezettek a színház iránt. Az „Ülj le mellém!” koncepció keretén belül a nézőtéren elhelyezett két piros székre a közösségi médiában meghirdetett aktivitáson keresztül lehet jegyeket nyerni, és együtt nézni az előadásokat a kedvencekkel. A Mozsár arca az idei évadban Pintér Adrienn Ada műsorvezető lett.

Az Egy tenyér ha csattan szereplői és az influencerek (fotó: Kállai-Tóth Anett)

A Mozsár első bemutatójára október 5-én kerül sor. Ekkor láthatja a közönség Anthony Burgess Egy tenyér ha csattan című művét, a fiatal brit drámaíró, Lucia Cox adaptációjában. A történet Janet és Howard Shirley munkásházaspárról szól, akiknek életét áthatja az 1960-as évek „konzervvilága”. A retro életérzést hozó, abszurd tragikomédia hazai ősbemutató lesz. A rendezője Erdeős Anna, a főszerepeket pedig Szabó Erika, Ódor Kristóf és Mohai Tamás alakítják.

Lackfi János és Ada (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Október 26-án lesz a Netentúli történetek – ezt blogozd ki! ősbemutatója. Lackfi János Minden napra egy sztori elnevezésű, online, kalandáriumjellegű írásfolyamát Korcsmáros György szerkesztette jelenetfüzérré, amely szórakoztató, tanulságos módon szembesít korunk világával. Az előadást Grisnik Petra és Magyar Bálint játsszák, a megzenésített Lackfi-versek dallamait pedig a Fugato Orchestra vezetője, Alpár Balázs szerezte.

Novemberben érkezik A pandák gyönyörű utazása Szorcsik Kriszta és Seress Zoltán színészházaspár előadásában. Matei Visniec, kortárs román drámaíró darabját Telihay Péter állítja színpadra. A történetben két idegen, egy nő és egy férfi kilenc éjszakán át tartó szürreális és egyre intimebb kapcsolatát ismerhetjük meg. December végén kerül bemutatásra Dodo Gombar Ég és nő között című műve Fodor Annamária rendezésében. A színdarab játék a valósággal két csodálatos emberről, akik a teremtéstől az édes megöregedésig kísérik egymást. A szereplőket Kakasy Dóra és Bercsényi Péter alakítják. Az előadás különlegessége, hogy a 12 jelenetkép hátteréül 12 festmény szolgál majd.

Alpár Balázs és Grisnik Petra (fotó: Kállai-Tóth Anett)

Az évad végén, 2019 februárjában lesz a Call Girl premierje. Az előadásban saját, személyes élményeit és tapasztalatait meséli el Mészáros Piroska színésznő, aki egy időben kénytelen volt elhagyni a színészi pályát és egy call-centerben munkát vállalni. A monodráma szövegét Boronkay Soma írta a színésznő élményei alapján, a rendezője pedig a tévésorozatokon, és tévéműsorokon is dolgozó Spáh Dávid, akinek ez lesz az első színházi rendezése.

Novembertől színházpedagógia programot indít a Mozsár Műhely. Ezzel szeretnének lehetőséget teremteni, hogy a fiatalabbak közel kerüljenek a színházhoz, és a felmerülő, őket is érintő problémákról, kérdésekről közösen gondolkodjanak. A program a Homokember, az Így viszik át, valamint a Karnyóné című előadásokhoz lesz elérhető, melyeket Füsi Anna dráma- és színházpedagógus vezet majd. A bemutatók mellett műsoron marad a Kortalan kortárs, a Beszélő levelek-sorozat, az Így viszik át, a Szomjas férfiak sört isznak helyettem, a Terike & Irén, a Homokember és a 100 szóban a város is.

Forrás: Mozsár Műhely

Kiemelt kép: A bemutatók alkotói (fotó: Kállai-Tóth Anett)