Novemberben négy újabb zsebkönyv válik elérhetővé a POKET automatákban: érkezik az eddigi legeredetibb és -egyedibb kötet az Everybody Needs Art közreműködésével, a 2022-es évtervező, a 100 szóban Budapest sorozat legújabb része, a hónap végén pedig egy igazi meglepetésre is számíthatunk.

A POKET Zsebkönyvek egyik legfrissebb kötete, a Bebábozódás után még októberben jelent meg: a Bársony Márton és Nádasdy Ádám által szerkesztett antológiában a RefCOO Kutatóműhely verspályázatának nyertes művei kaptak helyet. A Károli Gáspár Református Egyetem 2020 tavaszán írt ki pályázatot Bebábozódás után címmel: akkor úgy tűnt, vége a járvány okozta bezártságnak, a „bebábozódásnak”, és mint friss pillangók, szárnyunkat bontva repülhetünk szabadon. A bezártság, a mindennapi rutinból való tartós kiszakítottság akár termékeny talaja is lehet az elmélyülésnek, a számvetésnek. Arra biztatták a pályázókat, gondolkozzanak el: vajon visszatérnek-e a megszokott hétköznapok? És ha visszatérnek, akarjuk-e, tudjuk-e majd ugyanúgy élni életünket, mint eddig? Mit jelent számunkra a kényszerű leállás és mit jelent az újraindulás? A járványidőszak és a visszatérés dilemmái remek alkalmat nyújtanak arra, hogy a változás természetéről valljunk a poézis nyelvén.

Poket kötet (Fotó: POKET Zsebkönyvek Facebook oldala)

November 5-én jelenik meg – POKET-ként először –  Omara és Háy János legújabb kötete, az Amit gondolsz – az van lefestve. Omara (Oláh Mara) festőművész munkáiban a nyelv központi szerepet játszik: ez a nyelv pedig önmagában produktív, konstituáló és performatív. Olyan tett, amely meghatározza és körülhatárolja azt, hogy Omara szerint mit jelent roma nőnek lenni. A POKET felkérésére Háy János párbeszédbe elegyedett a magyar festészet ezen egyedülálló alkotójának képi világával, így egy teljesen új Háy-kötet született meg: a szerző 60 képre írt 60 választ.

Egy héttel később, november 12-én jelenik meg a lassan hagyományosnak számító ÉVTERVEZŐ, továbbá a 100 szóban Budapest pályázatának legjobb alkotásait magába foglaló antológiakötet. November 19-ére pedig egy meglepetés kötet is érkezik, amiről egyelőre nem árult el többet a POKET-csapat.

Kiemelt kép: Háy János (Fotó: Valuska Gábor)