Az idén 60 éves Liszt Ferenc Kamarazenekar megalakulása óta fontos feladatának tartja a fiatal generáció megismertetését a klasszikus zenével, így idén is meghirdeti a nagy népszerűségnek örvendő Mesélő hangjegyek rajzpályázatát.

A gyerekeket idén is arra kérik a szervezők, hogy a megadott 3 zenemű (Prokofjev: 1., D-dúr „Klasszikus” szimfónia, 1. tétel, Grieg: Holberg-szvit – Sarabande, Bartók: Román népi táncok) közül válasszanak ki egyet, és rajzolják le, hogy számukra mit jelent, milyen történetet, emlékeket, érzéseket közvetít az adott zenemű. Pályázni bármilyen alkotással (például konkrét történet, emlék lerajzolva vagy akár egy érzést, hangulatot tükröző absztrakt mű) lehet. Az idei év újdonsága, hogy a két iskolás korosztály (1-4. osztályos tanulók és 5-8. osztályos diákok) mellett már az óvodások is beküldhetik rajzaikat (számukra a Bartók-művet javasolják a szervezők). A zeneművek a zenekar honlapján hallgathatók meg. 

A pályázatokat elektronikus úton lehet beküldeni 2023. június 4. vasárnap éjfélig. Mindhárom korcsoportban a három legszebb alkotást beküldő, illetve a közönség által legjobbnak ítélt alkotót díjazzák. Az óvodások családi koncertjegyet nyerhetnek, az iskolások pedig a zenekar művészei által felajánlott egyéni zeneóra vagy online rajztanfolyam közül választhatnak. Az egyéni díjak mellett a szervezők különdíjat is felajánlottak a legaktívabb iskola számára, az az oktatási intézmény, ahonnan a legtöbb pályázat érkezik be, saját Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertet nyer.

További információ a zenekar oldalán érhető el.

Kiemelt kép: Mesélő hangjegyek rajzpályázat (Fotó: Liszt Ferenc Kamarazenekar)