Idén ötödik alkalommal hirdeti meg a Ludwig Múzeum a kortárs művészet közvetítésének elismerésére alapított ARTtransfer-díj pályázatot. A díjjal olyan múzeumpedagógusok, pedagógusok, művészek, művészettörténészek, kurátorok tevékenységét ismerik el, akik a saját területükön az elmúlt időszakban sokat tettek a kortárs képzőművészet közvetítéséért és népszerűsítéséért.

Az idei kiírást a gondoskodás jegyében hirdeti meg az intézmény, kapcsolódva a Ludwig Múzeum ez évi kerettémájához, és vele a Vigyázat, törékeny ∞ Handle with Care kiállításhoz. A bemutatott projektekben a kortárs képzőművészet átgondolt, progresszív, jól adaptálható módszerekkel való közvetítése, interpretációja, pedagógiai megközelítése mellett kiemelt szerepet kell kapnia az elesettek, a rászorulók, a sajátos élethelyzetben lévők támogatásának akár tematikai, akár konkrét cselekvések, akciók formájában, ugyanakkor a gondoskodás jelentésköre a szociális és kulturális szféra más területeire is kitágítható. A pályázatra magánszemélyek jelentkezését várják 2020–2023 közötti időszakban megvalósult projektekkel. Már korábban máshol benyújtott anyaggal is lehet jelentkezni, de a szakmai bemutatkozásban meg kell jelölni, hogy milyen pályázaton szerepelt. A pályázat kétfordulós: az első fordulóban előzsűrizés történik, ezt követően a kiválasztott pályamunkákat egy nyilvános minikonferencián mutatják be a pályázók, ahol a zsűri a tízperces prezentációk után helyben meghozza döntését. A díjátadást követően a Ludwig Múzeum a második fordulóba bejutott pályázati anyagokat elérhetővé teszi a honlapján. 

A zsűri elnöke Dr. Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum igazgatója, a zsűri tagjait pedig Dabi-Farkas Rita, képzőművész, múzeumpedagógus, Dr. German Kinga, művészettörténész, a MOME egyetemi docense, Hemrik László, a Ludwig Múzeum Múzeumpedagógiai Osztályának vezetője, Popovics Viktória, művészettörténész, a Ludwig Múzeum kurátora, Szabics Ágnes, képzőművész, művészetpedagógus, valamint az ARTtransfer-díj/2022 nyertesei, Pinczés József, művésztanár és Schopp Ildikó, művészetpedagógus alkotja. A pályázat benyújtásának határideje: 2023. október 8. éjfél, a továbbjutó pályázatok kiértesítése november 5-ig történik meg, a program záróeseményére, díjátadójára pedig november 17-én, a Ludwig Múzeumban kerül sor.

A részletes pályázati felhívás ide kattintva olvasható.