A tervezett kilenc előadásból tavaly csupán kettőt láthatott élőben a nagyközönség a Szépművészeti Múzeum színházi produkciójából, a Textúrából. Most azonban visszatér a különleges összművészeti program, amely változatlan tartalommal és színészi gárdával várja a rajongóit.

Az alapötlet – a képzőművészet, az irodalom és a színház találkozása egyazon térben és időben – ugyanaz maradt: a múzeum kortárs magyar szerzőket kért fel, hogy írjanak új irodalmi szövegeket a gyűjtemény egy-egy inspiráló, kiemelt alkotásáról. Az elkészült műveket a Szépművészeti Múzeum kiállítótereiben ismerhetik meg az érdeklődők, színművészek tolmácsolásában, öt esti előadás alkalmával. Az (újra)induló programsorozatban a Szépművészeti inspirációs forrásul ezúttal is ismert és kevésbé ismert műtárgyaink közül ajánlott alkotásokat kortárs íróinknak, hogy friss, akár provokatív megközelítésben, új értelmezést nyerjenek. A művek – mind időben, mind térben – végigvezetnek a múzeum állandó gyűjteményein. A rövid (8-10 perces) előadások mindegyike önálló, a színészek rövid szünettel újra és újra eljátsszák a jeleneteket az este folyamán. Az Antik, Egyiptomi, Régi magyar gyűjtemény és a Régi Képtár termei mellett idén is helyszín lesz a gyönyörűen felújított Román Csarnok.

Székely Kriszta rendezői koncepciója szerint az idei Textúrán múzeumi dolgozók bőrébe bújva kerülnek bemutatásra az irodalmi alkotások és a múzeum műtárgyai. Az előadásokon betekintést nyerhetünk az intézményben dolgozók mindennapjaiba és megismerhetjük személyes történeteiket és gondolataikat.

Kiemelt kép forrása: Szépművészeti Múzeum