Április 3-án, hétfőn 23 óra 20 perces kezdettel látható az M5 csatornán A Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásai sorozat Táncoló tavasz – Hagyományaink, szokásaink című, közel egyórás produkciója. A forgatókönyvet Zs. Vincze Zsuzsa Harangozó-díjas, érdemes művész írta, a darabot Zsuráfszky Zoltán, Kossuth-díjas, kiváló művész rendezte. 

A Magyar Nemzeti Táncegyüttes Folklór Kalendárium címmel indította útjára sorozatát, amelynek első része a Táncoló tavasz című előadás, és amely farsang végétől, egészen a május végéig tartó időszakot öleli fel. Műsorukban bemutatják a magyar nép szokásai mellett hazánk sokféle nemzetiségének hagyományos táncait, dalait, viseletét, nyelvét és szokásait. Felelevenítik többek között a bodrogköziek farsangvégi rabvágását, a mohácsi busójárást, a baranyai svábok farsangtemetését, a munkácsi zsidók purim szokását, a kalotaszegi juhbemérést, a palóc kiszézés és a locsolás szokását, a cigányok zöldjárását, valamint a rábaköziek májusfa állítását.

A zenei aláfestésről Árendás Péter és a Söndörgő Zenekar gondoskodik, az előadásban látható archív felvételeket Sztanó Hédi gyűjtötte, a díszletet Tóth Kázmér, a jelmezeket Zs. Vincze Zsuzsa tervezte.

Kiemelt kép: Jelenetkép a Táncoló tavasz című előadásból (Fotó: Dusa Gábor/Magyar Nemzeti Táncszínház)