A Tamási Áron-emlékévhez kapcsolódva újabb Tamási-darabot állít színpadra a Békéscsabai Jókai Színház társulata: ezúttal a Kossuth-díjas székely-magyar író Énekes madarát gondolta újra Tege Antal rendező, amit már 25 éve játszanak Békéscsabán. A bemutatót január 28-án tartják.

Az Énekes madár című szerelmes játék Tamási Áron egyik legszebb története: boldogságkeresés, szerelemkeresés, ég és föld közt lebegés. A mű a tiszta és őszinte szerelem erejéről és az emberi jellem visszásságairól, az irigység és a gonoszság természetéről, valamint az azon is győzedelmeskedő tisztaságról szól. Ez egy konfliktusos dráma, amelyben a legfőbb ellenpólusok a fiatalabb és az idősebb korosztály, valamint a szerelem és a gonoszság között helyezkednek el. Tege Antal, rendező kiemelte, hogy nem célja elrugaszkodni az alap népi jellegtől, ami a darabban megjelenik beleértve a díszletet és a jelmezeket is. Ugyanakkor Tamási Áron instrukcióit betartva stilizált dizájnban igyekeznek megmutatni a folklórt, és legfőképpen a színekkel igyekeznek elővarázsolni a székely motívumokat, amiket zenével is megspékeltek. Majd hozzátette, hogy az ő kérése volt, hogy ezt a darabot rendezhesse.

A főszereplőt Kömény Mókát Szabó Lajos játssza, a szerelmét Gondos Magdolnát Nádra Kitti alakítja. Földesi Ágnes Villővel Gondos Eszter, Liszi Melindával pedig Gondos Regina vénleány szerepében találkozhatunk. További szerepekben Katkó Ferenc, Csomós Lajos, Mlinár-Kőrösi Katalin, Szente Éva, Gerner Csaba és Kiss Viktória tűnnek majd fel a színpadon.

Kiemelt kép: Szabó Lajos és Nádra Kitti Az Énekes madár próbáján (Fotó: Békéscsabai Jókai Színház)