A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum jelenleg 591 darabos Munkácsy-gyűjteménye két korabeli kiállítási ismertető füzettel bővült. A kiadványok a New Jersey-i Montclaire History Centre-től érkeztek.

Gyakran többféle kiadványt készítettek a tárlatokhoz, ezek között megtalálhatóak voltak nagy katalógusok és kisebb, olcsóbb ismertető füzetek is, de arról nincs információ, hogy hány példányban adták ki a két új relikviát. Az egyik a Krisztus Pilátus előtt című festményhez kapcsolódott, ebben egy hosszú életrajz is olvasható Munkácsyról. A második a napjainkban Golgotaként emlegetett, Krisztus a Kálvárián címűhöz kapcsolódik, ez tartalmazza a kép készítésének történetét és korabeli kritikákat is.

Az 1886-os tárlaton maga Munkácsy is részt vett, a megnyitó november 17-én volt, ezt követően 18-án a New York Times-ban jelent meg egy cikk a tárlatról, ennek másolatát szintén megkapták az amerikai központtól. A magyar származású Pulizter József mondott köszöntőt a művész tiszteletére tartott díszebéden, másnap a Worldben magyarul köszöntötte a festőt. Az 1887. január 1-ig tartó amerikai tartózkodása során Munkácsyt a New York-i magyar egylet tiszteletbeli tagjává fogadták, és találkozott az amerikai elnökkel, Grover Clevelanddel is.

Nemzetközi szinten is egyedülálló relikviagyűjtemény gyűlt össze a Munkácsy Mihály Múzeumban, mind írásos, mind tárgyi dokumentáció tekintetében. Varga Tamás alpolgármester kiemelte, hogy a Munkácsy 180 emlékév minden héten tartogat némi meglepetést, például nemrég érkezett meg a debreceni Déry Múzeumból a Búsuló Betyár című festmény, amely július elejéig tekinthető meg a Munkácsy Emlékházban.

Kiemelt kép: Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba (Fotó: Hilda Balas- Csodálatos Magyarország)