Megkezdődtek a Radnóti Színházban is a következő bemutató próbái: március 5-én debütál a Bartis Attila nagyregényéből Mikó Csaba által írt darab, A vége című drámát Nagy Péter István állítja színpadra.

Hétfőn tartották a József Attila-díjas író 2015-ben íródott, több generáción átívelő történetéből szőtt színmű olvasópróbáját, amely egy fotográfus, Szabad András szemén keresztül – szerelmeket, családot, karriert érintve – összegzi a 20. század feldolgozásra vagy éppen lezárásra váló esemény szálait. A főhőst a produkció során három különböző életszakaszában a Radnóti Színház két különleges tehetségű színművésze kelti életre: Porogi Ádám és László Zsolt, illetve hozzájuk csatlakozik Katona Péter Dániel, egyetemi hallgató.

“Ez a regény megad mindent, amit egy regény adhat: igazságot, őszinteséget, atmoszférát, mesét. Meg mindehhez még valamit, amit Bartis Attila rajongói már ismernek: az érzelmek olyan elképesztő erejű sodrását, ami magába ránt, és nem ereszt. Mindegy, hogy az olvasó mániákusnak tartja-e Szabad Andrást, vagy pedig halálosan beleszeret, mindenképpen azt érzi, csak úgy érdemes élni, ahogy ő: ezen a hőfokon. Az ilyen szereplőt nevezzük főhősnek. Vele kell menni” – fogalmaz az alapműről Kemény István, író, költő.

Az eredetileg több mint 600 oldalas regényből készített színpadi adaptációt Mikó Csaba, az előadás rendezője, Nagy Péter István, illetve dramaturgja, Sándor Júlia. A produkció sikerességéhez járul majd hozzá Schnábel Zita számos technikai újítást felvonultató díszlete, Wurk Ikona LED design tervei, illetve Pattantyus Dóra jelmezei. A zenei szövetért Dargay Marcell és Csizmás András felel. A főszereplő útját kísérő karaktereket Lovas Rozi, Kováts Adél, Rusznák András, Berényi Nóra Blanka, Bálint András és Pál András keltik életre, akikhez ezúttal vendégművészként csatlakozik Bata Éva is.

Kiemelt kép: A vége című előadás stábja (Fotó: Dömölky Dániel)