Újabb kortárs magyar ősbemutatóra készül a Szegedi Nemzeti Színház: december 9-én, a Kisszínházban mutatják be Lőrinczy Attila Élve megégetve – boszorkánytéboly című, a teátrum felkérésére írt darabját Koltai M. Gábor rendezésében.

Az 1720-as években – nem sokkal a török hódoltság és a levert Rákóczi-féle szabadságharc után ugyancsak nehéz idők jártak a Dél-Alföld lakóira. Szegedet és környéket a megosztott és sanyargató közigazgatás mellett egyszerre sújtották a járványok, az aszály és az éhínség. A sokféle nyomorúság következtében fellépő válsághelyzet és a bűnbakkereső szándék minden bizonnyal egyaránt közrejátszott abban, hogy 1728. július 23-án a nagy szegedi boszorkányperben tizenkét embert ítéltek máglyahalálra, akiket egyebek között azzal vádoltak, hogy az esőt és a föld zsírját eladták a törököknek.

Lőrinczy Attila darabja a korabeli periratokat is felhasználva nem korhű rekonstrukcióra törekszik, hanem a történelmi tények tiszteletbentartásával egy fiktív történetet mesél el, melyben azt igyekszik körüljárni, milyen életviszonyok, érdekek, szenvedélyek, babonás hitek és emberi gyarlóságok vezettek el a példátlanul kegyetlen ítélethez. És akármilyen drámai is a végkifejlet, a képtelen vádak nyomán lefolytatott (pre)koncepciós eljárásban óhatatlanul megjelenik az abszurd humor is.

Koltai M. Gábor az Élve megégetve – boszorkánytéboly olvasópróbáján (Fotó: Szabó Luca)

Barnák László szerint ez a fajta bűnbakkeresés hétköznapjainkban is fellelhető, így válik igazán aktuálissá a közel háromszáz éves esemény. „Ezek a perek nem elmesélik, nem illusztrálják a történet, egy játszható, belakható, nagyon sok mindenre alkalmas színpadi közeget gyújtanak, amiben sok mindent ki lehet próbálni” – mondta el Koltai M. Gábor. – „Szeretem keverni a korokat, ebben a darabban is van átmenet az idősíkok között, egyfelől a jelmezekben, kellékekben megjelenik a középkor, másfelől pedig előre is megyünk azoknak a hivatalnokoknak, városvezetőknek a világába, akik ezt a pert működtetik, ezért bizonyos értelemben a hetvenes-nyolcvanas évek Magyarországa is visszaköszön, a koncepciós perek világa és azoké, akik ez a masinériát működtetik.”

Az előadás főbb szerepeiben Jakab Tamás, Molnár Erika, Károlyi Krisztián, Poroszlay Kristóf, Kárász Zénó, Vicei Zsolt, Menczel Andrea és Fekete Patrícia lép színpadra.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Élve megégetve – boszorkánytéboly közönségtalálkozójáról (Fotó: Szeged.hu)