Idén is meghirdeti novellaíró pályázatát a GABO Kiadó, amelyre a sci-fi, a fantasy, a horror és a weird műfajban várják az írásokat.

Az év magyar science fiction és fantasynovellái antológiasorozat 2018-ban indult, abból a tapasztalatból kiindulva, hogy a fantasztikus kispróza népszerűsége az olvasók körében is megnőtt, és hogy nem lehetséges egészséges és írói fejlődésre teret adó fantasztikus irodalmi élet gazdag és több platformon zajló novellakiadás nélkül. Ehhez a GABO az antológiasorozatával maga is hozzájárult: a kezdetek óta 82 novella jelent meg köteteiben 48 ismert és új szerzőtől. A kötetek a Márai-program segítségével határon túli könyvtárakba is eljutottak, valamint a megújult Zsoldos Péter-díj jelöltjei és nyertesei között több, az antológiákban megjelent novella megtalálható.

A pályamunkákat az info@gabo.hu címre várják június 12. éjfélig. A kiadó egyik kollégája, aki nem vesz részt az értékelésben, nyilvántartást vezet a pályázók adatairól, és a novellákat anonimizálva küldi tovább az elbírálást végző szerkesztőknek. Az eredményhirdetés augusztusban várható. Amennyiben a pályázat elbírálásakor a szerkesztők nem találnak elég novellát, hogy megtöltsenek egy kötetet, utólag pályázaton kívül íródott műveket is beleválogatnak az antológiába. A kiadó szerkesztői által legjobbnak ítélt művek 2023 őszén fognak megjelenni.

A pályázat további részletei (terjedelem, formai követelmények, egyéb kikötések), valamint a korábbi évek tapasztalati a GABO Kiadó aloldalán olvashatók.

Kiemelt kép forrása: GABO Kiadó