Május 19-én, 21 órai kezdettel közvetíti az M5 csatorna Móricz Zsigmond Kivilágos kivirradtig című színművét, a Miskolci Nemzeti Színház előadásában.

A Kivilágos kivirradtig Móricz Zsigmond munkái közül is kiemelkedő mestermű. A XIX. század utolsó éveinek egyik István-estéje elevenedik meg. Parányi emberek mozognak, bolhák, homokszemek a nagy magyar Alföldön. Fecsegő, sokbeszédű, de munkára, tervekre már képtelen dzsentri-világ, amely végérvényes bukása előtt ellágyultan, anekdotázva vigasztalja önmagát. Mert minden álom összetörik ezen az éjszakán: az adósságban fuldokló házigazda állását veszti, miközben mozgékonyabb gazdálkodásra, pénzre vágyó új emberek törnek be a mozdulatlanságba merevedett magyar alföld grófi birtokaira. A fiatal gróf szerelmében reménykedő legkisebb leány is kénytelen beérni a rangon alulinak tartott vőlegénnyel. Ezeknek a szétmálló életeknek, kilátástalan sorsoknak, a boros kedélyeskedésbe, az ősi magyar életkedvbe, sok-sok nevetésbe fojtott szorongásoknak értő-ostorozó rajza ez a mű.

A főbb szerepekben olyan színészeket köszönthetünk, mint Harsányi Attila (aki a darabban nyújtott alakításáért a 17. POSZT-on elnyerte a Színházi Dolgozók Szakszervezetének Básti Lajos-díját),  Feczesin Kristóf, Gáspár Tibor, Görög László, Kerekes Valéria, Bodoky Márk, Nádasy Erika, Prohászka Fanni, Simon Zoltán és Tenki Dalma. A darabot, amely 2017-ben megkapta a Színikritikusok Díját a legjobb előadás kategóriában, Rusznyák Gábor rendezte.

Kiemelt kép: Jelenet a Kivilágos kivirradatig című előadásból (fotó: Gálos Mihály Samu)