Három magyarországi játékfilm gyártási támogatásáról döntött a Nemzeti Filmintézet, így hamarosan újabb hazai alkotások színesítik a mozik programkínálatát.

Májusban indul Szeleczki Rozália első mozifilmje, a Cicaverzum (korábban Cicavízió) forgatása. A történet egy harminc éves lányról, Fániról szól, aki a múltja miatt már rég lemondott róla, hogy szerelmes legyen, de egy napon egy fekete macska kezd el udvarolni neki. Fáni hiába sikeres építész, szíve mélyén mégis megmaradt kislánynak, ezért bedől a macsó Macskának, annak ellenére, hogy a kandúr hangját csakis ő hallja. A szokatlan románc egyre különösebb fordulatokat vesz, mígnem Fáni a nárcisztikus Macska miatt olyan mélyre kerül, hogy majdnem mindent elveszít, ami addig fontos volt neki. Az abszurd romantikus komédia forgatókönyvét Szeleczki Rozália rendező Kemény Zsófival közösen írta, az operatőr a sokak által már ismert M. Deák Kristóf, a producer Iványi Petra. A főszereplőt Törőcsik Franciska alakítja. A Cicaverzum az RTL Magyarországgal koprodukcióban készül.

Anna Geislerová (Fotó: NFI)

Rafael Kapelinski Budapesti napló című filmjének főhőse a tizenegy éves Irek, aki édesanyjával és egy lengyel turistabusz különc utasaival érkezik Budapestre 1981 telén. Időközben hazájukban szükségállapotot hirdetnek, de nem csak emiatt válik ez az utazás sorsfordítóvá a fiú és anyja számára. A forgatókönyvíró-rendező új filmjének cselekménye részben önéletrajzi ihletésű, a rendező gyerekként hasonló kalandokat élt át a magyar fővárosban. A 80-as évek Budapestjén játszódó mozifilm lengyel-magyar koprodukcióban készül. A hamarosan debütáló alkotás első változatát az alkotók a cannes-i filmfesztivál nagy presztízsű ösztöndíj programjában, a Cinéfondation Residence-ben fejlesztették. A napokban induló, 36 naposra tervezett forgatásnak közel a fele Magyarországon lesz. A Filmfabriq gyártásában készülő film magyarországi producerei Osváth Gábor és Zachar Balázs.

A szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő Forrás című történelmi filmdráma a 80-as évek egyik csehszlovák kisvárosának nőgyógyászati klinikáján játszódik, főhősei a helyi értelmiségi elit tagjaként élő orvosnő és egy árvaházban nevelkedett roma ápolónő. A két nő eleinte mereven elkülönülő világa a klinikán végzett munkájuk és a pácienseik történeteinek hatására fokozatosan közeledik egymáshoz, mely által ők maguk is elkezdenek megváltozni. A film Ivan Ostrochovský forgatókönyvéből és rendezésében készül. A Proton Cinema koprodukciójában készülő film főszerepét Anna Geislerová cseh filmsztár játssza és fontos szerepet kap a kortárs közép-európai film meghatározó színésze, a román származású  Vlad Ivanov is. A magyarországi forgatásra előreláthatólag 2022 őszén kerül sor hazai szakemberek részvételével, majd a zenefelvétel is Magyarországon lesz. A Forrás magyarországi producere Berkes Júlia.

Kiemelt kép: Töröcsik Franciska a Cicaverzum mood fotóján (Fotó: NFI)