Az Opera minden szerdán 20 órától a Facebook-oldalán élőben bemutatja egy, a leállás ideje alatt elmaradt operaprodukciójának keresztmetszetét. Az OperaSzerda a héten Offenbach A rajnai sellők című operájával foglalkozik.

Szeptembertől a Magyar Állami Operaház elmaradt produkciókat közvetít a Facebook oldalán. November 4-én, az OperaSzerda részeként egy igazi kuriózum, Offenbach A rajnai sellők című operájának keresztmetszete látható a Hevesi Sándor háziszínpadról élőben. A francia komponista első operája méltatlanul merült feledésbe. A darab egy belső háborúzások miatt széthullott országról mesél egy különös szerelmi történeten keresztül, és felcsendül benne a szerző későbbi, híres operából, a Hoffmann meséiből is ismert Barcarolle-téma. Az opera Magyarországon először 2018-ban mutatkozott be az Erkel Színházban.A keresztmetszetet Kováts Andrea állította színpadra, a szereplők: Boncsér Gergely, Gábor Géza, Keszei Bori, Szegedi Csaba és Ulbrich Andrea.

Az Opera vetítéssorozatának célja, hogy fellépési lehetőséget biztosítsanak a munkájuktól egyik napról a másikra eleső énekeseinek. A színpadi előadás fotóival színezett egyórás esteken, bár nem csendül fel a teljes mű, a cselekmény érthető marad Mona Dániel, zenetörténész narrációjának köszönhetően.

Kiemelt kép: Offenbach A rajnai sellők című operája (Fotó: Berecz Valter)