Április 14-én debütál a Szegedi Nemzeti Színházban Guiseppe Verdi A kalóz című operája, aminek színpadi változata Magyarországon először lesz látható. Az alkotók az előadáshoz kapcsolódóan közönségtalálkozót is szerveznek: az érdeklődőket ma délután, 16 óra 30 perctől várják a REÖK-palotában egy jó hangulatú beszélgetésre.

A kalóz Verdi azon alkotói periódusában keletkezett, amire „a gályarabság éveiként” szoktak hivatkozni: a zeneszerzőt elhalmozták megrendelésekkel, 8 év alatt 13 operát komponált. A szövegkönyv alapjául szolgáló Byron költemény a romantika korában hatalmas népszerűségnek örvendett. Verdi mellett megihlette Berliozt és a Giselle szerzőjét, Adamot is. A társadalom peremén rekedt, kitaszított ember a korszak kedvelt témája volt. Verdi is előszeretettel tette meg operáinak főhősévé a kurtizánt, a testi hibával élő Rigolettót vagy éppen a kalózt. Corrado, a kalózok vezére új megbízatást kap: Seid pasa ellen kell támadnia. A harc során Corrado kimenti Seid rabszolganőit az égő háremből. Elfogják, de a pasa kedvenc háremhölgye beleszeret, kiszabadítja és megöli a pasát. Corrado hű marad menyasszonyához, Medorához, aki viszont – miután a kalózok Corrado nélkül érnek haza – megmérgezi magát. Mikor Corrado értesül menyasszonya haláláról, a tengerbe veti magát.

A mai közönségtalálkozón Göttinger Pál, az előadás rendezője, valamint a szereplők közül Ferenczy Orsolya (Gulnara) és Tötös Roland (Corrado) vesz részt, akikkel Dinyés Dániel zenei vezető beszélget. A program megtekintése ingyenes, de regisztrációhoz kötött, amelyet ma 15 óráig lehet leadni a gyakornok@szegediszabadteri.hu címen. Az eseményt a Szegedi Nemzeti Színház Facebook oldalán élőben is közvetítik. 

Kiemelt kép: Göttinger Pál és Dinyés Dániel A kalóz olvasópróbáján (Fotó: Tari Róbert/Szegedi Nemzeti Színház)