Elindult a p’ARToló: az önkéntes alapítók által indított, előadóművészeket, társulatokat és kulturális intézményeket támogató innovatív kezdeményezés célja a magyar kulturális szféra életben tartása és a művészek folyamatos támogatásának biztosítása a koronavírus okozta, kihívásokkal teli helyzetben.

“Tudjuk, milyen lehetetlen helyzetbe kerültek társulataink és előadóink a színházak és koncerttermek bezárásával, ennek ellenére látjuk azt a rengeteg kreativitást és energiát, amellyel az online térben egyre több művész igyekszik megmutatni magát, elsősorban nem is feltétlen a megélhetéséért, sokszor inkább csak azért, hogy ez idő alatt is szórakoztathassanak minket. Belegondolni is szívszorító, milyen küzdelmes lett számukra az élet. Szeretnénk segíteni, meghálálni azt a sok élményt, amit tőlük kaptunk és folyamatosan kapunk. Ezért hoztunk létre a p’ARTolót.” – mondta el Köves Petra, a p’ARToló ötletgazdája.

A felhívás elsősorban az egyéni művészeknek, társulatoknak, intézményeknek szól, akik díjmentesen jelentkezhetnek a p’ARToló felületére. Az egyedi oldalaknak köszönhetően könnyedén terelhetik rajongóikat a megfelelő helyre, ahol a támogató egy kattintással kiválaszthatja, hogy egy kávé, ebéd vagy színházjegy árával, esetleg egyedi összeggel szeretné kedvenceit segíteni. “Jelenleg az előadóművészek regisztrációja zajlik, amely szintén a www.partolo.hu weboldalon történik. Az érdeklődőknek mindössze egy online űrlapot kell kitölteniük, hogy díjmentesen felkerülhessenek a weboldalra. Itt bemutatkozhatnak és megadhatják a támogatáshoz szükséges adataikat is.” – hangsúlyozta Köves Petra.

A támogatók könnyedebb eléréséhez létrehoztak egy Facebook oldalt is, ahol folyamatosan követhetőek a fejlemények, minden jelentkezőről bejegyzés készül. Emellett a művészeket is arra kérik, hogy hirdessék egyedi p’ARToló weboldalukat minden posztjuk, élő közvetítésük, előadásuk, műsoruk alkalmával, hiszen így tud a leghatékonyabban eljutni az üzenetet saját közönségéhez. Bár a jelenlegi nehéz helyzet inspirálta a p’ARToló létrejöttét, a vírus lecsengése után se engednék el támogatottjaik kezét: szeretnék megtartani és továbbfejleszteni a weboldalt és ha lehetőségük nyílik rá, akár az élő közvetítések megvalósításában is segítséget nyújtanának csapatukkal.