Augusztus 4-én este kamarakoncertet szervez a Budapesti Román Kulturális Intézet, amelynek elsődleges célja a klasszikus zene, valamint a román kulturális értéktár népszerűsítése és bemutatása. A budapesti RKI székházában a Trio Florescu–Fernandez kamaraegyüttes gondoskodik majd a jó hangulatról.

A Trio Florescu–Fernandez kamaraegyüttes 2018-ban alakult. Maga az ötlet még 2015-ben fogant Makszim Fernandez Szamodajev csellóművész és Monica Florescu zongoraművész önálló kezdeményezésére, amikor Nagyszebenben változatos vendégelőadókkal teltházas koncerteket kezdtek szervezni havi rendszerességgel. A projektnek oktatási dimenziója is van, ugyanis minden egyes művet rövid magyarázatokkal és zenetörténeti utalásokkal vezetnek fel. Az évek során olyan neves művészekkel léptek fel, mint a dél-koreai hegedűművész Edwin E. S. Kim vagy Ana Popovici zongoraművész. A trió harmadik tagja Rafaela Fernandez Szamodajev hegedűművész.

A Budapesti Román Kulturális Intézet által szervezett kamarazenei rendezvénysorozat harmadik koncertje ugyanannak a koncepciónak egy újabb aspektusát mutatja be, a folyton változó műsor célja a román kultúra népszerűsítése kortárs és klasszikus kompozíciók révén. Az augusztus 4-i műsorban Juoaquín Turina, Reinhold Gliere, Mihnea Brumariu és Johannes Brahms művei csendülnek fel.

Kiemelt kép: Makszim Fernandez Szamodajev és Monica Florescu (Fotó: tribuna.ro)