Április első napján kezdődik és heteken át a hazai és nemzetközi művészet élet legjobbjaival, világhírű társulatokkal, kivételes szólistákkal, új produkciókkal, rendhagyó bemutatókkal várja a közönséget a második Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek.

A fellépők sora most újabb lenyűgöző produkciókkal bővül: visszatér hazánkba a világszerte óriási sikerrel turnézó újcirkusztársulat, a C!RCA!. A 2004-ben alapított csapat artistái hat kontinens közel félszáz országát meghódítva bizonyították emberek millióinak, hogy mindent tudnak a cirkusz- és mozgásművészetről, a fizika határait feszegető akrobatikus mozdulatok mágiájáról, kockázatvállalásról, bizalomról, erőről és szépségről a színpadon. A Yaron Lifschitz rendezte Sacre című előadás a társulat művészetének valódi esszenciája, erről április 17-én a Müpában a fesztivál közönsége is meggyőződhet majd.

A WorldService Project tagjai (Fotó: Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek)

A korábban bejelentett programoknak köszönhetően a Bartók Tavasz minden bizonnyal már most sok jazzrajongó naptárjában piros betűs ünnep, ám ebben a műfajban is tartogat újabb meglepetéseket a fesztivál, hiszen Budapestre érkezik a brit jazzélet egyik legkarakteresebb formációja, a több mint egy évtizede működő WorldService Project is, akik április 2-án adnak koncertet az Opus Jazz Clubban. A komolyzenei különlegességekre vágyóknak a fiatal zongoraművész, Villányi Dániel koncertje ígér felejthetetlen pillanatokat: a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, a weimari Liszt Ferenc Főiskolán és a tel-avivi Buchmann–Mehta Zeneművészeti Iskolában végzett kiváló muzsikus a Jénai Filharmonikus Zenekar szólistájaként Chemnitz, Weimar és Berlin koncerttermeiben is nagy sikert aratott, de játszott Bécsben, Salzburgban, Genfben, Zürichben és Brüsszelben is. A Bartók Tavaszon a Budapest Music Center színpadán Bartók és Prokofjev szonátaremekeit egy-egy Bach-szvittel párosítva adja elő.

Emellett természetesen Bartók Béla művei sem hiányozhatnak a fesztivál programjából. A világhírű zeneszerzőnk által rögzített dallamok ugyanis a mai napig meghatározóak a népművészet és a komolyzene területén, de a jazz és a világzene alkotói, előadói számára is folyamatos inspirációul szolgálnak. Bartókot ráadásul nem csupán a magyar, hanem a környező népek és a távolabbi vidékek zenei világa is élénken foglalkoztatta, az észak-afrikai arab gyűjtés pedig kiemelkedően izgalmas anyag. Ebből merített ihletet a Tiszta forrás című különleges összművészeti produkció is, amely mások mellett Guessous Mesi, a Győri Balett, a Magyar Állami Népi Együttes közreműködésével az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját, különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára.

Pillanatkép a C!RCA együttes egyik produkciójából (Fotó: Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek)

A Magyar Zene Házában megvalósuló Bartók 1914 című est pedig a komponista utolsó nagy erdélyi gyűjtőútjának állít emléket: a koncert házigazda-zenekara a térség népzenéjével elmélyülten foglalkozó Magos Együttes, vendégeik pedig Erdélyből, a Bartók által is meglátogatott román falvakból érkező adatközlők és a Nyárád-menti székely települések zenéjét jól ismerő magyarpéterlaki zenészek, valamint Langer Ágnes és Fülei Balázs lesznek.

Kiemelt kép: Villanyi Dániel (Fotó: Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek)