Véget ért az Elnémult harangok című dráma próbafolyamata a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházban, így a Kőszívű ember fiai, a Legyetek jók, ha tudtok és a Kölcsönlakás mellett immár négy előadás áll rendelkezésre, ha majd újra járhatunk színházba.

A színdarab alapjául szolgáló Elnémult harangok című regényt 1903-ban írta Rákosi Viktor. Habár a mű a nemzeti tragédiát megelőzően született, mégis a magyar és a román népek közti ellentét és együttélés művészi szimbólumává vált. A szerelmi történetet 1905-ben Malonyai Dezső dolgozta fel színjáték formájában. Az előadás eredetileg Trianon 100. évfordulójára készült volna el Zalaegerszegen.

Részlet az Elnémult harangokból (Fotó: Pezzetta Umberto)

Az Elnémult harangok főszereplője az erdélyi református teológus, a tehetséges Simándy Pál, aki kitűnő bizonyítványokkal, de megtört szívvel tér haza Utrechtből Kolozsvárra. A református püspöktől azt kéri, hogy elhagyottak támasza, szenvedők vigasztalója lehessen. Így kerül Magyargarabóra, a Görgényi-havasok közé, hogy a magyarság megmaradásának záloga legyen a havasi faluban. Simándynak nemcsak a nyomorral, a babonákkal, a tudatlansággal kell megküzdenie, hanem a terjeszkedő román ortodox egyház helybeli képviselőjével, Todorescu pópával is. A nyelvek, a kultúrák és felekezetek párharcában váratlan fordulat áll be, amikor Simándy beleszeret a román pap lányába, Floricába, miközben a pópáról súlyos titok derül ki.

„A darab alkalmat teremt arra, hogy érzékeljük, a román és a magyar népnek, kényszerűen, de az őket elválasztó határok, ám összekötő folyók, hegyek ellenére együtt kell boldogulniuk.” – mondta az előadás rendezője, Farkas Ignác.

A reményeink szerint mihamarabb látható színjátékban a főbb szerepeket D. Varga Ádám, Besenczi Árpád, Dura Veronika, Bálint Péter, Czegő Teréz, Kiss Ernő, Wellmann György, Ecsedi Erzsébet és Kovács Martin játsszák.

Kiemelt kép: Dura Veronika és Ecsedi Erzsébet az Elnémult harangokban (Fotó: Pezzetta Umberto)