Február 28-án mutatják Szenteczki Zita és Kovács Dominik rendezésében a Ki ölte meg az apámat című előadást. Az Édouard Louis önéletrajzi ihletésű, magyar nyelven még nem olvasható regénye alapján készült darabnak a Jurányi Ház ad otthont.

Édouard Louis neve ismerősen csenghet az olvasóknak és a színházba járóknak egyaránt. Leszámolás Eddyvel című, szintén önéletrajzi regénye 2015-ben jelent meg magyarul, ebből készített nagy sikerű monodrámát (Leszámolás velem) az Orlai Produkciós Iroda. A Nagy Dániel Viktor főszereplésével készült előadásnak a Jurányi Ház adott otthont, éppúgy, ahogyan a február végén a FÜGE és az ESZME koprodukciójában bemutatásra kerülő Ki ölte meg az apámat címűnek. Lousi önéletrajzi regénye emléktöredékeken keresztül mutatja be az író és édesapja kapcsolatát: küzdelmeiket egymással, egymás megértéséért és elfogadásáért, illetve az egymás iránt érzett szeretet megéléséért és kimutatásáért. A szerző meghatározása szerint a szöveg apjához írt szerelmeslevelek összessége, vagy még inkább egy regény arról, hogy miért olyan nehéz kimondani egymásnak: szeretlek. A Ki ölte meg az apámat egy intim történet, mégis a politikai környezet és a társadalmi felelősség kérdése áll a középpontban. Az előadás arra tesz kísérletet, hogy ötvözze a bábszínházat a kortárs tánccal, a szövegkórust a politikai kiáltvánnyal.

Az előadás szereplőit Bánky Sára, Bartos Ági, Csarkó Bettina, Csernák Norbert, Hrisztov Toma, L. Nagy Attila és Szekeres Máté kelti életre, Louis Qui a tue mon pere című regényéből Pallai Mara (magyar szöveg) és Bíró Bence (dramaturg) készített magyar nyelvű színpadi adaptációt. A látványért Lázár Helga felel, a zenét Kákonyi Árpád szerezte, az előadást Kovács Domokos és Szenteczki Zita állítja színpadra.

Kiemelt kép: Szenteczki Zita és Kovács Dominik (Fotó: Gordon Eszter)