Szeptember 25-én újabb regénnyel bővül a 21. Század Kiadó KULT Könyvek sorozata. A kétszeres Pulitzer-díjas Colson Whitehead már szinte házi szerzőnek számít, legújabb regényét, az Alvilági becsületet (eredeti címén Crook Manifesto) Pék Zoltán fordításában olvashatjuk majd.

Mire képes egy apa, hogy tinédzser lányának jegyet szerezzen a Jackson 5 New York-i koncertjére, ami gyakorlatilag lehetetlen küldetés? Ray Carney megígéri May nevű, 15 éves lányának, hogy szerez a Jacksonok koncertjére jegyet, és ezzel olyan problémalavina indul el az életében, amire maga sem gondolt volna. Négy év becsületes élet után, miután úgy döntött, kiszáll a „játékból”, és az alvilág összes emberének megüzente, hogy visszavonult, egy csapásra azon kapja magát, hogy visszarántotta a bűnözők világa. A kétszeres Pulitzer-díjas Colson Whitehead nem viccel, amikor bűnözőkről ír. A rablástörténet vagy szélhámosregény műfaját is ugyanolyan komolyan veszi, mint más irodalmi műfajt. A végeredmény? Szórakoztató és elgondolkodtató noir, amelyből kiderül, hogy a becsületesség és a simlisség nem biztos, hogy egymást kizáró fogalmak.

Az 1969-es születésű Colson Whitehead az amerikai szépirodalmi élet rocksztárja, aki a Time magazin címlapjára is felkerült Amerika történetmesélője címmel. A szerző két egymást követő regényéért, A föld alatti vasútért és A Nickel-fiúkért is megkapta a Pulitzer-díjat. Ilyen megtiszteltetésben csak keveseknek volt része, Whitehead mellett William Faulkner és John Updike duplázott a díjból. Whitehead saját bevallása szerint nagy rajongója az olyan trükkös bűnözőkről szóló filmeknek, mint az Ocean’s Eleven vagy a Szemtől szemben. Annyira, hogy úgy döntött, megpróbál valami ezekhez hasonlót alkotni könyves formában. Így született meg egy zseniális trilógia terve, melynek első része, a Harlemi kavarás a ’60-as években játszódik, amikor Ray és Elisabeth gyerekei még csak pár évesek.

A második rész, az Alvilági becsület a ’70-es évek New Yorkjába kalauzolja az olvasót, amikor a Nagy Alma finoman szólva is rohad: mindenhol szirénák, rendőri erődemonstrációk, mert nemrég történt egy brutális rendőrgyilkosság. De ezenkívül is annyira rossz a közbiztonság, hogy aki csak teheti, külsőbb kerületekbe vagy felsőbb emeletekre menekül. A rendőrség maga is korrupt, így nem csoda, hogy amikor Ray a Jackson 5 koncertjegy ügyben Munson nyomozóhoz fordul, valami sokkal veszélyesebb dologba tenyerel bele, mint a belépőkért cserébe megtenni egy szívességet. Colson Whitehead egy kegyetlen világról ír kegyetlenül őszintén, mégis olyan gyengédséggel és humorral, hogy a sztori csak viszi az embert, és szalad vele, mint egy retikültolvaj a szajréval. Ray Carney pedig akármekkora simlis is, az olvasó rögtön a szívébe zárja. Nem lehet nem szeretni ezt a figurát, nem lehet nem szeretni ezt a kötetet.

Kiemelt kép: Colson Whitehead (Fotó: Peter-Andreas Hassiepen)