Újabb hét színház, ill. produkciós iroda csatlakozott a Jövő Nézőiért – Zöld Színházi Projekthez, így már 17-re nőtt az azon színházak száma, akik elkötelezték magukat a fenntartható jövő mellett. A kezdeményezést a Miskolci Nemzeti Színház indította el még az előző évad elején, azzal a határozott céllal, hogy minél több teátrum számára alapvetés legyen a környezettudatos gondolkodás a közeljövőben. Az öko-tudatos színházi társulás célja a szemléletformálás, és a minél több zöld programban való részvétel, a környezettudatosságra törekvés az energetikai működésben, az  újrahasznosításra törekvés a művészeti kivitelezés során, valamint az együttműködés más zöld szervezetekkel, cégekkel.

A szeptember végén létrehozott szakmai társuláshoz másfél hónap alatt újabb hét intézmény csatlakozott (zárójelben a nagykövetek): a Manna Produkció (Gáspár Anna, Molnár Anna), a Budaörsi Latinovits Színház (Bohoczki Sára, Páder Petra), a Trafó Kortárs Művészetek Háza (Csikós Lujza, Szalipszkia Judit), a Budapest Bábszínház (Pethő Gergő), a MU Színház (Erős Balázs), a Centrál Színház (Pokorny Lia) és a Városmajori Szabadtéri Színpad (Kis-Kovács Luca). Érdemes még megjegyezni, hogy a Centrál Színház nagykövetének, Pokorny Liának a napokban jelent meg a 21. Század Kiadó gondozásában a Holnapra is marad című, a fenntarthatóság jegyében született szakácskönyve.

Papp Endre (fotó: Gulyás Dóra)

Papp Endre színművész, A Jövő Nézőiért – Zöld Színház Projekt vezetője szerint „a kezdeményezés erejét és az ügy tisztaságát mutatja, hogy egyre több kulturális intézmény keresi a zöld színházi társulás lehetőségét. Szemléleti és technológiai forradalom küszöbén állunk, minden döntésünkkel közelebb kerülhetünk ahhoz, hogy ezt a fejlődést az öko-tudatosság mentén érjük el. A színház közösségi tér, így közege lehet ennek a folyamatnak, segítséget adhat eligazodni a fenntartható életmód elérésében, – példát mutathat már azzal is, ha a környezettudatosság mentén, és az erőforrásainak leghatékonyabb felhasználásával van működtetve. Felelősségünk van abban, hogy az edukáció és a szemléletformálás segítségével a zöld gondolkodás a mindennapjaink részévé válhasson, – a háztartásoktól a munkahelyek üzemeletetéséig, a legszélesebb társadalmi körben. Továbbra is várjuk azoknak a színházaknak és intézményeknek a jelentkezését, akik elkötelezettek környezetünk és az egészségünk védelme iránt! Ebben segítségünkre lesznek Zöld Nagyköveteink, akik a projektért intézményi szinten felelősek. A mostani példaértékű összefogással közösen igyekszünk tenni a jövő (és a jelen) nézőiért!”

Kiemelt kép: Pokorny Lia (fotó: Emmer László)