Havonta jelentkező zenés-irodalmi sorozatot indít Közelről címmel a Kertész Imre Intézettel együttműködésben Bogányi Gergely, Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész. A nyitóestere szeptember 30-án kerül sor Mit mondana Pilinszky János? címmel. A Kertész Imre Intézet Pilinszky 100 programsorozatához illeszkedve Orbán Jolán irodalomtörténésszel Bogányi Gergely beszélget, aki Schumann zongoraműveit is előadja.

„A Kertész Imre Intézet olyan barátságos és minőségi környezetet ad, amely magától értetődően vált a kultúra egyik központi helyszínévé. Nem koncertterem, hanem egy olyan villa, amelynek tágas nappalija és télikertje kiválóan alkalmas zenés és beszélgetős estek megtartására” – mondta el Bogányi Gergely. Az első esten megszólaló Schumann-művek kapcsolódnak Pilinszky lelkéhez, a költőnek nem csupán a költészetét, hanem emberi minőségét és lelki mivoltát is szeretnék bemutatni. Ahogy mondják, Pilinszky évforduló van: a költő 40 éve hunyt el és 100 éve született, kézenfekvő volt tehát, hogy ő legyen az első est központi témája.

A sorozat további estjein is jelen lesz a költészet, az irodalom és a zene, de minden alkalom más és más kap majd hangsúlyt. A zenetörténet és a filozófia irányából is szeretnének körbejárni egy-egy témát a beszélgetőpartnerekkel, így lehetőség nyílik arra is, hogy jobban el tudjanak mélyedni egy-egy kérdésben. A Közelről cím nemcsak a közönség és az előadók fizikai közelségét, hanem lelki kapcsolódásukat is jelenti. Ez az estek ars poeticája, ráadásul a Gondolatok zongorával alcím éppen azt fejezi ki, hogy ez nemcsak zongoraest, hanem beszélgetés, lelki kötődésű gondolatok átadása, lehetőség az elmélyülésre.

Kiemelt kép: Bogányi Gergely (Fotó: vasaranap.hu)