Sok izgalmat tartogat a gőzerővel újraindult Szegedi Nemzeti Színház. A koronavírus miatt számos előadást el kellett halasztani, de a társulat bízik benne, hogy a kihagyott idő mit sem változtatott a közönség lelkesedésén. Barnák László főigazgató hozzátette, hogy a jelen bizonytalanságában a teátrumnak a közösségbe kell kapaszkodnia, ami egyet jelent a nézőkkel való közösséggel, e nélkül ugyanis nem létezik színház. Annak érdekében, hogy ez megvalósuljon, az őszi szezon bemutatói mellett, december 31-ig sor kerül 55 performansz pótlására.

Szeptember 5-én először a Köszönjük, Magyarország! Köszönjük, Szeged! szolidaritási gála keretében az egészségügyi dolgozókat látják vendégül, megköszönve munkájukat, helytállásukat.

Az évadnyitón Horgas Ádám főrendező kiemelte, hogy a kulturális élet szélsőséges megosztottsága miatt nagy nyitottságra van szükség, és felelősségteljes carpe diem szemléletre, a jelen tudatos kihasználására. Továbbá ismertette a prózatagozat bemutatóit, melyek a Sirály, az 1984, A padlás, a Chicago, a Black comedy, a Nagyon, nagyon, nagyon sötét anyag és a Mária országa. A zenés darabokat az operatagozattal együttműködésben állítják színpadra. Új arcokból sem lesz hiány, mivel színművészként érkezik a társulathoz Tánczos Adrienn, Ágoston Péter, Károlyi Krisztián, Krausz Gergő, Szaszák Zsolt és vendégművészként Hege Veronika egyetemi hallgató.

A Sirály szövegkönyve (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)

Két operával bővült a színház repertoárja: A Tannhäuser koncertszerű premierje után a Szöktetés a Szerájból és a Turandot darabjaival indítja csodálatos utazásra a hallgatóságot az operatagozat. Mindemellett, Dinyés Dániel zenei vezető és Göttinger Pál irányításával elindul az Operabeavató sorozat. Céljuk, hogy mind a kicsiknek, mind pedig nagyoknak egyaránt egy másik nézőpontból, humorral és játékosan nyújtsanak bepillantást a műfaj szépségeibe.

A Szegedi Kortárs Balett idén a Blue és a Concerto című táncjátékot állítja színpadra, az együtteshez pedig Marie Vilette, Heim Boglárka, Nyeste Adrienn, Liszkai Zsófia, Mészáros Fanni és Hudacsek Hanna táncművészek csatlakoznak. A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának végzős hallgatói a Színház- és Filmművészeti Egyetem zenés rendező növendékeinek közreműködésével állítják színpadra a vizsgaelőadásukat az évad végén.

Ahhoz, hogy a nézők önfeledten és egészségesen élvezhessék a színház varázsát, be kell tartani az érvényben lévő járványügyi szabályokat. Ennek értelmében az épületekbe kizárólag érintésmentes lázmérést követően lehet belépni. A maszk és a kihelyezett kézfertőtlenítők használata a közönségforgalmi területeken a nézők és a dolgozók számára egyaránt kötelező. Az előadások előtt, alatt és után a takarítószemélyzet fertőtleníti a nézők által érintett felületeket, az épületet pedig irányítottan lehet elhagyni.

A Szegedi Nemzeti Színház társulata az évadnyitó társulati ülésen (Fotó Szegedi Nemzeti Színház)

Kiemelt kép: Horgas Ádám, Dr. Kozma József és Barnák László (Fotó: Szegedi Nemzeti Színház)