Május 8-án indult az M5 új műsora: a hatrészes Promenád színháztörténeti titkok nyomába ered, ezáltal magyar színészlegendák kulisszák mögötti életét ismerhetik meg a nézők.

Sztankay Ádám a Duna Televízón látható Hogy volt?! mellett az M5 kulturális csatorna új műsorában, a Promenádban folytatja színháztörténeti oknyomozó újságírói munkáját. A hatrészes tévésorozatban feltárulnak a második világháború előtti és utáni magyar színészlegendák életének kulisszák mögötti tragédiái és nagy fordulatai. A műsor végig kíséri a sokszor megdöbbentő művészsorsok fordulatait: archív felvételek felhasználásával, történészek közreműködésével és eredeti helyszíneken forgatott jeleneteken keresztül tárulnak fel a politika által kettétört életek. A Promenád epizódjaiból a nézők megismerhetik a XX. század emberpróbáló történelmi viharainak kitett sorsokat – azokét, akik egyenes gerinccel vészelték át a megpróbáltatásokat, és azokét is, akik kollégáik tönkretételében, meghurcolásában úttörő szerepet vállaltak.

Bajor Gizi (fotó: Várkonyi László)

Minden epizód egy-egy színészlegenda egyéni sorsán keresztül mutatja be, milyen sorskérdések, milyen választási lehetőségek elé állította őket a történelem. A Promenád első részében – amely május 8-án, szombaton volt látható – Bajor Gizi kalandos életével ismerkedhettek meg a nézők. A Kossuth-díjas színésznő – akiről születésének 127. évfordulóján mi is megemlékeztünk – a modern színjátszás egyedülálló személyisége volt, akinek egy ország hevert a lábai előtt. Viharos magánélete, vakmerő bátorsága és tragikus halála azonban beárnyékolja sikerekben gazdag életét.

Kiemelt kép: Sztankay Ádám (fotó: Móricz István)