A Magyar Színházi Társaság 2017-ben indította Jó kérdés című sorozatát, amelynek havonta egyszer a Katona József Színház Kantinja ad otthont, és amely a szakma olyan fórumává nőtte ki magát, amely egyszerre tarthat számot a szakemberek és a színházba látogató közönség érdeklődésére is. A szervezők nem titkolt célja volt a kezdetektől fogva, hogy láthatóvá tegyék a szervezet munkáját, illetve, hogy reflektáljanak a magyar színházi élet aktuális eseményeire.

Az idei évben is számos izgalmas téma került már terítékre, szeptemberben Pelsőczy Réka, színész-rendező, Vajda Katalin író, dramaturg és Csizmadia Tibor, rendező arról beszélgettek, hogy a közönségkedvenc filmek színpadi adaptációi is eleve sikerre vannak-e ítélve. Októberben Gálvölgyi János, színművész, Bérczes László, rendező és Békés Itala, színművésznő megosztották a közönséggel, hogy miért érezték fontosnak, hogy a színpadi játékon túl írásos formában is átadják gondolataikat a nézőknek. Novemberben Láng Annamária, a bécsi Burgtheaterhez idén szerződött színművésznő, Kolonits Klára, nemzetközileg elismert operaénekesnő és Boross Martin, a STEREO AKT művészeti vezetője osztotta meg tapasztalatait arról, hogy magyar alkotóként hogyan boldogulnak a nemzetközi színházi és zenei világban.

Bálint András, Fullajtár Andrea és Járó Zsuzsa (Fotó: Magyar Színházi Társaság)

A hétfőn megrendezésre kerülő decemberi alkalmon a monodrámáé lesz a főszerep: Seres Gerda, a sorozat házigazdája három olyan színművésszel beszélget, akik mindannyian egy-egy nagyhatású előadást játszanak egyedül. Járó Zsuzsa idén júliusban lépett először színpadra Dennis Kelly 23 perc című megrázó családtörténetében, amivel azonnal elnyerte a Kultkikötő közönségdíját, alakításával azonban nem csak a nézőket érintette meg, ugyanis remek kritikák jelentek meg az előadásról az októberi budapesti bemutató után. Fullajtár Andrea először 1996-ban bújt Csalog Zsolt Csendet akarok című darabjának főhőse, Etelka bőrébe. Az akkor negyedéves főiskolás lány elképesztő magabiztosággal játszotta a kortalan hajléktalan asszonyt, meglepve ezzel tanárait és a nézőket is. 2010-ben újra elővette a monodrámát, amelyre azóta is alig lehet jegyet váltani, folyamatosan teltházzal fut a Katona József Színház legintimebb hangulatú játszóhelyén, a Sufniban. A beszélgetés harmadik résztvevője Bálint András lesz, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész önálló estjén Arany János, Babits Mihály, Heltai Jenő, Kosztolányi Dezső, Márai Sándor, Radnóti Miklós és Szép Ernő verseivel idézi meg a költőóriásaink szellemiségét.

Bodor Johanna, Horváth Csaba és Juronics Tamás (Fotó: Magyar Színházi Társaság)

Január 28-án ismét izgalmas téma kerül terítékre majd, három nemzetközi berkekben is elismert koreográfus beszélget arról, hogy önálló műfajt képvisel-e a színházi előadásokban a mozgás és a tánc, hol van a koreográfia helye egy színdarab hierarchiájában, és hogy mennyiben más egy alkalmazott koreográfia megalkotása, mint egy önálló előadásé. Bodor Johanna, Horváth Csaba és Juronics Tamás arról is szót ejtenek majd, hogy mikor kezd egy koreográfus rendezni, és hogy ez miben tér el a prózai, vagy zenés-színházi rendezői munkától.

Ám nem csak emiatt a beszélgetés miatt lesz érdemes várni a következő évet, ugyanis a Magyar Színházi Társaság januárban Csináljunk színházat! címmel újabb sorozatot indít, amely Csizmadia Tibor moderálásával a színházvezetés kérdéseit járja körbe majd. A résztvevők olyan szakemberek lesznek, akik a területről komoly ismerettel rendelkeznek: igazgatók, önkormányzati képviselők, jogi és gazdasági szakértők. Január 13-án a FUGA-ban kerül sor az első alkalomra, ahol az önkormányzati színházak helyzetét elemzik a vendégek.

Kiemelt kép: Csizmadia Tibor  (Fotó: Magyar Színházi Társaság)