Prózamaraton címmel indul új Kárpát-medencei programsorozat a kortárs novellairodalom népszerűsítésére, amelyhez kapcsolódva pályázatot is hirdetnek irodalmi reklámfilmek készítésére, valamint középiskolai színjátszók számára kortárs novellák színrevitelére.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, valamint a Thália Színház összefogásával új programsorozat népszerűsíti a magyar nyelvű novellairodalom legfrissebb alkotásait, megszólítva az irodalom-, színház- és filmkedvelő közönséget. A Prózamaraton szeptember végéig irányítja a figyelmet a kortárs magyar novellairodalom alkotóira és alkotásaira, és ösztönzi aktivitásra az érdeklődőket, hasonlóan az immár 2010 óta zajló Versmaratonhoz. A programsorozat alapját Az év novellái 2023 antológia adja, amelybe harmincöt szerző írásait válogatta be Erős Kinga kritikus, a Magyar Írószövetség elnöke és Bíró Gergely szerkesztő, a Magyar Napló folyóirat főszerkesztő-helyettese. A szeptember 21-én, a magyar dráma napján 10 és 20 óra között megvalósuló Prózamaraton alkalmával az antológiában szereplő szerzők óránkénti bontásban lépnek színpadra, ahol az MTVA műsorvezetői beszélgetnek velük szakmai életükről, műveikről, és minden szerző felolvas egy részletet a művéből.

Az esemény kísérőrendezvényeként, a Thália Színház partnerségével a szervezők egy új programsorozatot is indítanak PrózaPódium elnevezéssel, amelynek keretében középiskolai színjátszó csoportok részére pályázatot hirdetnek a fentebb említett antológiában olvasható írások színrevitelére. A legfeljebb húszperces darabról készült felvételek alapján szakmai zsűri választja ki az öt döntőbe jutó produkciót. A döntősök számára a zsűri tagjai személyes konzultációs lehetőségeket is biztosítanak a darab betanulása során a Thália Télikert színpadán, ahol a szeptember 16-i döntő zajlik. A zsűrit Gubás Gabi és Csőre Gábor színművész, valamint Zsiga Kristóf, a Magyar Napló Kiadó képviselője alkotja. A pályázatokat május 19-ig várják. Emellett a szervezők irodalmi reklámfilm-pályázatot is hirdettek, amelyben azt kérik, hogy a jelentkezők az antológiában szereplő legkedvesebb novelláikról készítsenek kreatív ajánlót, rövid – legfeljebb 120 másodperces – reklámfilmet, amely bemutatja, érdekessé teszi, ajánlja a novellát. A pályázatra bárki jelentkezhet technikai megkötések nélkül. A zsűri tagja Erős Kinga, Bíró Gergely és Szentmártoni Anna, a Magyar Napló Kiadó képviselője, a pályázat beadási határideje május 5., az eredményhirdetésé május 20.