A Placcc Fesztivál, a Ziggurat Project és a SVUNG Kutatócsoport, illetve két független alkotó Fuchs Máté és Tóth Bálint nyitott Szendvicsbár néven kulturális-közösségi helyet a VII. kerületi István utcában. Szeptemberben két nagyobb programra kerül itt sor, szeptember 23. és 25. között pedig egy minifesztivállal is készülnek a szervezők.

Már az ukrajnai háború kitörését követően is humanitárius segítségnyújtásban vett részt a csapat, ekkor még gyermekprogramok megszervezésével foglalkoztak, azóta egyre inkább a művészeti programok nyernek teret.

Augusztus 25. és 27. között négy fiatal művész, Levko Esztella színésznő, Kozma Zsófi Rebeka performer, Mykola Bondarchuk színész és Visky Ábel filmrendező szervezett filmes, illetve színházi workshopokat 15-18 éves fiataloknak. „A célunk, hogy keretet, segítséget és útmutatást adjunk az Ukrajnából Magyarországra menekülteknek. Azzal a reménnyel kezdtünk ebbe a munkába, hogy a fiatalok egy biztonságos és felszabadult légkörben alkothassanak, és egy befogadó közösségben érezhessék magukat” – fogalmazta meg a rendezvény koncepcióját Levko Esztella színésznő, a program ötletgazdája.

A magyar és ukrán nyelvű workshop során az ukrajnai menekült tinédzserek megismerkedhettek más hasonló helyzetű fiatalokkal, ami akár hosszú távú barátságokat is eredményezhet. A program lényege, hogy a résztvevők elkészítenek egy kisfilmet, amelynek történeket, karakterei és forgatókönyve is az ő ötletükön alapszik. „A menekült lét valahol a szabadság hiányát is jelenti. Ha a szabadság fizikai tere megszűnik, kísérletet tehetünk arra, hogy ezt a teret belül teremtsük meg, és azt megosszuk másokkal” – hangsúlyozta a program kapcsán Visky Ábel filmrendező.

Nomad – plakát

Szeptember 10-én 11.00 és 12.30 között, szeptember 25-én 14.00-től 15.30-ig pedig a NOMAD című performatív közösségi brunch-hoz csatlakozhatnak az érdeklődők. Dobos Eszter és Trömböczky Napsugár, a két alkotó azt a kérdést járja körül, hogy ma Magyarországon milyen idegennek lenni? A NOMAD programjain mindig négy Budapesten élő külföldi vendégeli meg a részvevőket. Mindegyikük egy jobb élet reményében érkezett az országba és miközben elmesélik a történetüket el is készítik az otthonukra jellemző kedvenc ételeiket is.

Kiknek is szól az esemény? Akiknek nem ez a város az első otthona, vagy gondoltak már rá, hogy másik városban kezdjenek új életet, akik kíváncsiak a sokféle budapesti közönség hétköznapi életére, vagy akik nem biztosak benne, hogy hol is van az otthon. A NOMAD projektben több motiváció is egyesül, hiszen a meghatározó emlékeinkhez gyakran ízeket párosítunk, amik segíthetnek elfeledett érzéseket is a felszínre hozni. Mit ismerhetünk meg valakiből, ha megkóstoljuk az otthonát?

Kiemelt kép forrása: Szendvicsbár