A közvetlen állami támogatás nélkül létrejött dokumentumfilm, a Varrat a 19. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál CineDocs versenyprogramjában fog debütálni, a hazai tetováláskultúráról szóló alkotáshoz most új plakát és előzetes készülét.

A Varrat című egészestés dokumentumfilm a tetoválás és azon belül a magyar tetoválás történetéről, múltjáról, jelenéről és lehetséges jövőjéről szól, vizsgálja, hogy a tetoválás miképp vált az alacsonykultúrából kiemelkedve önálló művészeti ággá. Megjelennek benne emblematikus időszakok, mint a rendszerváltozás kora, és a kilencvenes évek balatoni időszaka. Szó esik a börtöntetoválásokról és arról, hogy miképp vált a tetoválás divattá a sportban és az előadóművészetben.

Borbás Róbert, Borsos ’Boris’ László, Gémes ’James’ István, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt nemzetközi hírű tetoválóművészek a magyar szakma úttörői, akik a hazai tetováláskultúra megszületésében elévülhetetlen érdemeket szereztek, most a filmben a tetoválás egyedi világáról, pszichológiájáról, szociológiai hátteréről beszélnek. A szakemberek mellett több híresség és celeb is megszólal a filmben, csakúgy, mint nemzetközi hírű külföldi zenészek.

„Minden filmnek megvan a maga története, a Varraté azonban az egyik legizgalmasabb: fantasztikus művészeket ismerhettünk meg, nem várt nehézségeket kellett leküzdenünk, hogy közvetlen állami támogatás nélkül, méltó filmet készíthessünk a magyar kultúra egyik legnépszerűbb, ám méltatlanul mellőzött területéről. A tetoválás természetét bemutatni emellett technikai kihívás volt – szó szerint olyan közel akartunk kerülni a tetováláshoz, mint korábban senki. Reményeink szerint mind a tetoválószakma, mind a közönség elégedett lesz a rendkívüli utazással” – fogalmazott a film producere, Kárpáti György.

A miskolci világpremieren számos tetoválóművész is részt vesz: Borsos ’Boris’ László, Galler ’Indián’ András, Gémes ’James’ István, Kis Brigi, Müllner Csaba és Sárközi Zsolt is válaszol a közönség kérdéseire a rendező Kempf Márta Anna mellett a premiert követő közönségtalálkozón.

Az alkotás szeptember 14-én kerül országszerte a mozikba, forgalmazója a Vertigo Média.

Kiemelt kép: Jelenet a filmből (Fotó: Vertigo)