A Föld sorsáról és a klímaváltozásról is szólnak JCDecaux Álljon meg egy novellára! irodalmi pályázat nyertes történetei, amelyek a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte.

Idén több mint 1500 novella közül került ki az a húsz nyertes, amelyek alapján podcastsorozat is készült Vecsei H. Miklós és Balázsy Panna előadásában (ezek a a novellapályázat Spotify-oldalán érhetők el). A legjobb alkotásnak járó díjat Mayer Tünde Összecsiszolódás című novellája érdemelte ki, a második helyen Lendvai Zalán Anyám és a lefejezett csirke című írása végzett, harmadikként pedig Somogyi Boglárka állhatott a dobogóra Fonalak című novellájával. Az idei pályamunkák között voltak utópisztikus és disztópikus írások, sokan az idősebb generációk tapasztalataihoz nyúltak vissza. Jelentősen csökkent a vallomásos történetek száma, de így is voltak olyan pályamunkák, amelyek a klímatudatosságon keresztül meséltek a szerelemről, vagy szülő-gyermek kapcsolatról. Arra is számtalan példát lehetett látni, hogyan próbáljuk a mindennapjaink részévé tenni a klímatudatosságot, legyen szó a garzonlakásban való zöldségtermesztésről, a tömegközlekedésről vagy a szelektív hulladékgyűjtésről. 

A zsűri elnöke Grecsó Krisztián volt, aki Vecsei H. Miklós színművésszel, Ürge-Vorsatz Diána klímakutatóval, Samu Tímeával, a JCDecaux vezérigazgatójával és Károlyi Zsuzsannával, az E.ON márka- és marketingvezetőjével választották ki a nyerteseket.

Kiemelt kép: A 2023-as Álljon meg egy novellára! pályázat nyertesei és zsűrije (Fotó: JCDecaux Facebook-oldala)