A Szegedi Pinceszínház immár három éve működik szorosan együtt az Aradi Kamaraszínházzal. A Szeged-Arad Színháztengely projektben sok értékes előadást hoztak létre, több hazai és nemzetközi fesztiválra jutottak el és számos díjat nyertek. Most egy másfajta, de hatalmas jelentőségű együttműködést kötött a Szegedi Pinceszínház.

Az Eszéken működő Horvát Magyar Oktatási és Kulturális Központtal kötöttek partnerségi megállapodást. A DrávaSzöged Kulturális Misszió névre keresztelt projektben, egyelőre minden évben kétszer, a Szegedi Pinceszínház Eszékre az óvodától a gimnáziumig minden korosztálynak színházi előadást visz. A továbbiak közös előadást is létre kívánnak hozni, az ott működő néptánc együttessel és diákszínjátszókkal, később pedig turnéra is indulnak a magyar lakta falvakba. 

Én kerestem meg Andócsi Jánost a HMKOK igazgatóját, aki nagyon nyitott és készséges volt. Az aradi együttműködés során, melyben a Szegeden bemutatott közös produkciókat az aradi magyaroknak is elvittük, elvisszük, hozta meg az ötletet, hogy Horvátországban, ahol sokkal kevesebb ma a magyarok száma, létre hozzunk egy ilyen kulturális missziót, hiszen ha a vegyes házasságból született gyermekek kíváncsiak lesznek a múltjukra, magyar történelmükre, akkor talán egy picit hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a számuk évről évre ne csökkenjen, hanem nőjön is akár. Mindenkinek kiemelten fontos, hogy honnan jött, hová tartozik. Nagy reményeket fűzünk ehhez az együttműködéshez” – mondta el Kancsár Orsolya, a szegedi teátrum vezetője. 

Kiemelt kép: Kancsár Orsolya (Fotó: pecsaktual.hu)